Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
woman with a group of children sitting on the ground

Pacte europeu migratori*

// Judith Bielsa

La nova reforma del pacte migratori de la Unió Europea ha generat un intens debat entre els experts i les organitzacions de la societat civil. Aquesta actualització, que s’ha gestat amb opacitat i manca de transparència, representa una consolidació de les polítiques de tancament i exclusió envers les persones migrades i refugiades.

Una de les principals preocupacions és l’externalització de fronteres i el control migratori, pràctiques que representen una violació sistemàtica dels drets fonamentals i suposen un enfocament que es centra més en la despesa militar que en la inversió en drets, llibertats i justícia. A més, l’ampliació del concepte de tercer país segur i els acords de devolució amb tercers països generen dubtes sobre la responsabilitat legal i els efectes de la cooperació. Una altra de les denúncies és l’ampliació de les detencions a la frontera i els procediments fronterers amb menors garanties legals, així com la contenció de persones en països sense un sistema d’asil adequat. Aquestes pràctiques, impulsades per la UE, mostren una manca de transparència i un ús qüestionable dels fons comunitaris.

Així doncs, queda clar que el pacte europeu no afronta de manera adequada les noves formes de violència i desplaçament forçat, com ara l’emergència climàtica, que afecten les persones refugiades. A més, la seva falta de compromís amb les vies legals i segures demostra una clara prioritat per la contenció i el control de les migracions, en detriment dels drets humans i la protecció dels més vulnerables. Tot plegat contribueix a la deshumanització i la criminalització de les persones migrades, reforçant el racisme i l’exclusió social. És urgent buscar mecanismes que garanteixin els drets fonamentals de les persones migrades i refugiades, i això passa sense dubte per una política migratòria basada en la justícia global i el respecte als drets humans. En un context on la solidaritat i la cooperació internacional són més necessàries que mai, és essencial que la UE i els estats membres reafirmin el seu compromís amb els principis de drets humans i acabin amb les polítiques que perpetuen la injustícia i el sofriment de milions de persones arreu del món.


*Publicat a Diario de Teruel, 20 d’abril de 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: