Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
woman in black leather jacket standing near clothing rack

Moda ràpida, conseqüències perennes*

// Judith Bielsa

Un impuls que em sorgeix any rere any en aquestes dates properes al meu aniversari és la compra de roba. Sense necessitar-la, comprar per comprar, adquirir un nou ‘modelet’ que em desperti aquesta espurna que, només amb el consum impulsiu se m’activa. Soc conscient del que suposen aquests antulls de ràpida satisfacció, i el problema que aquests suposen per al medi ambient és múltiple: consum descontrolat d’aigua, ús de substàncies tòxiques en els teixits, transport de mercaderies, alliberament de microplàstics, i un llarg etcètera.

És llavors la solució comprar roba de segona mà? Al meu parer l’origen i el creixement del comerç circular no només és atribuïble a la consciència mediambiental, sinó també a altres factors, com son la crisi econòmica i la inflació. Reutilitzar peces de roba ja produïdes evita les conseqüències negatives de la seva producció, però i les altres? Les plataformes destinades a l’economia circular sovint inciten al consumidor a adquirir productes provinents d’altres parts del país, inclòs del món. Cal, llavors, mobilitzar tot una cadena logística per a que ens portin des d’Irlanda uns pantalons que estan en tendència?

Opino que aquesta facilitat en la compra-venda de roba també fomenta el consum, en aquestes circumstàncies els consumidors comprem encara més roba nova, perquè sabem que quan ens en cansem la podrem revendre amb més facilitat, i perquè el fet de comprar per comprar —sense que n’existeixi una necessitat— ens genera el mateix efecte, independentment si es tracta de roba nova o usada. Ens trobem doncs, amb un altre cas de dissonància cognitiva del que poca gent s’escapa: comprem de segona mà per mantenir la nostra congruència interna i alhora satisfer l’impuls de comprar compulsivament, per tant, ens donem la il·lusió a nosaltres mateixos de que els valors que tenim i les accions que duem a terme con concordants, en aquest cas en torn al conflicte materialisme-preservació del medi ambient.

No crec que la passió per la moda sigui perjudicial o negativa, però podem aprendre a apreciar la roba que ja tenim? Podem comprar de qualitat i proximitat? No en tinc cap dubte, però cal que parem compte i distingim entre la compulsivitat i la necessitat.


*Publicat a Diario de Teruel, 28 d’octubre de 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: