Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Lo riu viu!

// Roberto Albiac

He tingut un malson: una maleïda plaga s’ha escampat com una taca d’oli i ha dixat tocats de mort bona part dels cultius del meu estimat territori. Molts veïns, desesperats per no poder seguir en la seua forma de viure ancestral, s’han vist obligats a abandonar la seua terra per a emprendre una nova vida. 

Passen les dècades i, tristament, per eixa ferida oberta, la mitat de la població ha fugit de ca seua. Caparres d’eixes zones urbanes, que xuclen la població de les viletes de l’entorn, ho han aprofitat per a enganxar-se a la presa del cap de riu xupant i desviant així, també, la sang que podrie donar una millor vida a tota la comarca. Eixes sangoneres, que s’han fet (i es van fent) grosses mercadejant en los recursos hídrics del seu veí, han condemnat, a cadena perpètua, les terres de la conca al dur secà: regades sols per l’oratge capritxós, i per les suors de les valentes famílies de llauradors que van decidir no marxar.

Los tolls a on los xiquets aprenien a nadar de la mà dels pares, i els iaios ensenyaven a pescar, són ara desangelats empedrats de cudols que, puntualment, acullen argalls escarransits. Lo que en temps va ser una modesta conca, ha mutat a simples sendes abandonades en matisses solitàries i animalets aquàtics arraconats i moribunds. Inclús, quan aprete la somorda estival, los pocs habitants han de patir per si podran refrescar-se en les aixetes de casa! 

Obro els ulls i prenc consciència que estava ensomiant en lo meu Baix Matarranya d’origen però que eixa realitat indignant i vergonyosa, de terrorisme mediambiental, l’està patint a dia d’avui lo riu Siurana que tinc al davant, al Priorat: un riu fantasma empresonat. Encara me remou les tripes haver-ho vist en primera persona al malson i en directe. Estigam alerta: qui sap si nantres acabarem algun dia igual!


Publicat a Temps de Franja n. 155, novembre 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: