Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
Horse carriage drawing, vintage illustration

Un curiós concurs per habilitar la carretera d’Alcanyís a Morella

// Joaquim Montclús i Esteban

Algun dia s’acabarà definitivament la remodelació de la carretera que va d’Alcanyís a Morella, coneguda com l’N-232. Actualment, ja es poden recórrer els 65 km que hi ha de distància entre les dues ciutats en uns 40 minuts.

En aquells temps, malgrat que per la carretera encara circulaven cotxes tirats per cavalls, carros, tartanes i diversos animals apropiats per fer viatges, quan es va posar en marxa aquesta carretera, a principis del segle XIX, va ser tot un gran esdeveniment.

Una persona molt vinculada a aquestes terres, el famós Comte de Samitier i també Baró d’Herbers, el senyor Buenaventura Ram de Viu i Baillet, l’any 1805 va oferir un premi de 300 rals de velló a l’autor del millor pla o memòria per habilitar la carretera que anava des de València a l’Aragó per Morella i Alcanyís. En aquest treball s’havia d’especificar les distàncies que tenien els ramals que anaven dels pobles fins a la carretera; si hi havia hostals o fondes i quins llocs eren els més adients per fer nous hostals o grans paradors per a la comoditat dels passatgers. També s’havia de redactar i saber d’on es podien traure els fons de diners o arbitris per fer assequible i facilitar el projecte d’aquestes obres.

Tot plegat, això es feia per fer més actiu el comerç entre els dos regnes.

L’anunci va sortir a la llum en diverses publicacions, algunes de bastant curioses per l’època, com: Efemérides de España, Memorial literario o Biblioteca periódica de ciencias, literatura y artes i Semanario de agricultura y artes dirigido a los párrocos.

No crec que ara, quan s’acabin definitivament les obres, s’hagi de fer un nou concurs, com es va fer dos-cents anys enrere, però, sí que seria interessant que diverses entitats radicades a Morella i Alcanyís promoguessin la publicació d’una guia turística on s’haurien d’incloure tots els pobles que estan al voltant d’aquesta ruta fent present tots els valors que atresoren des dels més diversos aspectes.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: