Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Els orígens del Barça i les Terres de l’Ebre*

// Joaquim Monclús**

Es pot dir que des del punt de vista oficial, el FC Barcelona es va fundar el 29 de novembre de 1899, però hi ha una sèrie d’historiadors, com és el cas del senyor Fernando Arrechea, que no hi estan d’acord. Per aquest senyor, des del punt de vista estrictament oficial, el FC Barcelona es va fundar dos anys mes tard i per a altres historiadors o estudiosos del tema, el Barça, amb el nom que més se’l coneix, es va fundar a la tardor de 1893 quan es va crear la Societat de Foot-ball de Barcelona, presidida pel cònsol britànic, sir William Wyndham. Les restes d’aquesta societat, amb el nom de Team Anglès, el 13 de desembre de 1899 es va fusionar amb el FC Barcelona. Si des d’un punt de vista legal aquesta societat no va passar per la vicaria va ser, perquè no li calia, en ésser presidida pel cònsol anglès.

Sigui com sigui, el futbol, a Barcelona i en general a tot Catalunya, va ser introduït pels anglesos, a través de les colònies de treballadors especialitzats que existien en diverses ciutats catalanes durant la darrera dècada del segle XIX.

A Barcelona, per aquestes dades, es va formar una important colònia anglesa constituïda per anglesos i britànics que treballaven, principalment, en la indústria tèxtil i en la companyia de Tramvies de Barcelona, on en aquells dies s’estava fent el canvi de la tracció animal a l’elèctrica. La colònia, malgrat anomenar-se anglesa, també estava formada per alemanys, holandesos, suïssos i persones dels països del nord d’Europa.

Una gran part dels jugadors que van formar part de la Societat de Foot-ball de Barcelona, posteriorment van formar part del FC Barcelona. Entre d’altres, tenim: Artús, Brown, Busquets, Lomba, Morris, Parsons, Soley, Valdès i Witty.

En Joan Gamper va estar la persona que va mostrar més interès, perquè el F C Barcelona fos una realitat. Va arribar a Barcelona l’any 1898 i, abans, a la seva Suïssa natal havia fundat diversos equips. Se’l considera el principal fundador del FC Barcelona, però no va ser l’únic i tampoc va ser el primer president, perquè en aquells dies encara era menor d’edat.

Segons els estudis sobre estadística, l’any 1900 a Barcelona hi havien 600 britànics, 576 alemanys i 246 suïssos. Quasi tots formaven part de la colònia anglesa. Aquest grup de persones, en aquells moments, tenien una altra cultura, no cal dir que era més desenvolupada, més oberta i tolerant que la d’aquí. Una bona part dels seus membres practicaven creences protestants i també, alguns d’ells, pertanyien a la francmaçoneria.

 Equip del Club de Futbol Barcelona guanyador de la Copa Barcelona de 1903. 
/ Public Domain Wikimedia Commons

Foren aquests treballadors els qui introduïren el foot-ball o futbol a Catalunya. Aquesta opció d’oci i esport a finals del segle XIX es va anar consolidant i també va seduir a joves catalans de famílies benestants com fou el cas de dos personatges originaris de les Terres de l’Ebre, en Carles Emili Montañés i Criquillión i en Lluís d’Ossó i Serra. El primer oriünd de Massalió (Matarranya) i el segon de Vinebre.

En Carles Montañés, malgrat que fins ara és molt poc conegut, ha estat un dels catalans més importants del segle XX. De professió enginyer, juntament amb el gran Pearson, van fundar la companyia d’electricitat la Barcelona Traction, coneguda popularment com la Canadenca.

Montañés, nascut a Barcelona l’any 1877, fill de pare català i mare nord-americana, des de molt jove sempre va estar vinculat a la colònia anglesa. Va sentir la passió pel nou esport, anomenat futbol, i va jugar un bon nombre de partits amb la Societat de Foot-ball de Barcelona i amb la Facultat de Ciències. Amic d’en Gamper i de la resta de jugadors va col·laborar amb la fundació del FC Barcelona, però no va arribar a jugar-hi, perquè, durant aquells dies, va aconseguir el títol d’enginyer i es va lliurar en cos i ànima a l’exercici d’aquesta professió.

Foren els germans Morris, jugadors del FC Barcelona i fills del director de la Companyia de Tramvies de Barcelona, el senyor Samuel James Morris Campbell, els qui ajudaren a Carles Montañés a entrar a treballar en aquesta empresa. Va entrar com a fotògraf i després de peó, però al cap d’un any ja era l’enginyer en cap.

Un altre jugador d’aquests primers temps del FC Barcelona oriünd d’aquestes terres va ser en Lluís d’Ossó i Serra. Malgrat que va nàixer a Barcelona l’any 1877, com tota seva família procedia de diverses poblacions de la comarca de la Ribera d’Ebre, principalment de Vinebre.

En Lluís d’Ossó va ser fundador, jugador i, en diverses juntes, secretari de l’entitat. El seu pare tenia una impremta “E. OSSÓ. IMPRESORES”, on el jove Lluís l’aprofitava per imprimir gratuïtament tot el que estès relacionat amb la nova societat esportiva.

En Lluís i en Carles Montañés havien nascut el mateix any, van ser veïns, havien estat companys de col·legi, van coincidir en la catequesi i en d’altres activitats. Malgrat que sempre van mantenir una bona amistat, també tingueren les seves discrepàncies, principalment religioses. En Lluís era un noi de casa bona i en qüestió d’idees religioses era molt integrista. Era un defensor de l’ortodòxia catòlica a ultrança i era nebot de Sant Enric d’Ossó i Cervelló. Aquest havia nascut a la vila de Vinebre l’any 1840 i fou el fundador de la Companyia de Santa Teresa. No fa gaires anys el Papa el va pujar als altars.

A les Terres de l’Ebre, l’aparició del futbol es remunta a l’any 1909 quan a la ciutat de Tortosa, uns operaris anglesos relacionats amb la implantació de l’electricitat, establiren la pràctica d’aquest esport. A partir d’aquesta data, en diverses poblacions, començaren a fundar-se clubs.

Tenim que fer constar que aquests treballadors anglesos no podien formar part de la Canadenca, com s’afirma en la Història del CD Tortosa, perquè aquesta empresa es va fundar a la tardor de 1911.

Serveixen aquestes ratlles com a informació i homenatge d’aquests dos grans pioners del futbol, originaris de les Terres de l’Ebre, que introduïren la pràctica d’aquest esport a Catalunya i als Països Catalans.

 


*Article publicat originalment a ebredigital.cat

**Periodista, escriptor i historiador. President de l’Associació Cultural del Matarranya

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

  • Els orígens del Barça i les Terres de l’Ebre* » Temps de Franja - La Franja

    |

    […] Es pot dir que des del punt de vista oficial, el FC Barcelona es va fundar el 29 de novembre de 1899, però hi ha una sèrie d’historiadors, com és el cas del senyor Fernando Arrechea, que no hi estan d’acord. Per aquest senyor, des del punt de vista estrictament oficial, el FC Barcelona es va fundar dos anys mes tard i per a altres historiadors o estudiosos del tema, el Barça, amb el nom que més se’l coneix, es va fundar a la tardor de 1893 quan es va crear la Societat de Foot-ball de Barcelona, presidida pel cònsol britànic, sir William Wyndham. Les restes d’aquesta societat, amb el nom de Team Anglès, el 13 de desembre de 1899 es va fusionar amb el FC Barcelona. Si des d’un punt de vista legal aquesta societat no va passar per la vicaria va ser, perquè no li calia, en ésser presidida pel cònsol anglès. Continuar llegint… Els orígens del Barça i les Terres de l’Ebre* » Temps de Franja […]

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: