Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Els espais expositius d’art al Matarranya

// Carles Sancho*

Una bona excusa per recórrer la comarca del Matarranya per a la gent que ens agrada l’art és visitar els seus espais expositius que els tenim repartits per tot el territori i per moltes poblacions. De vegades, el recinte on estan ubicades les obres artístiques, ja són autèntics monuments arquitectònics en sí mateix, com és el cas de l’ermita gòtico-mudèjar de la Mare de Déu de la Font de Pena-roja que inclosa dins del Santuari, és un dels conjunts històrics més destacats i exclusius del Matarranya. I el mateix passa amb l’espai expositiu del castell de Vall-de-roures, en l’Antiga Fàbrica Noguera de Beseit dedicada a l’elaboració de paper aprofitant l’aigua del riu Matarranya o en la casa senyorial on s’ubica el Museu Juan Cabré al centre monumental de Calaceit.

Al sud de la comarca hi tenim la vila de Pena-roja, l’espai artístic es situa abans d’arribar a la població per la carretera de Mont-roig o de Fondespatla i, com ja hem dit anteriorment, on es troba en el Santuari de la Mare de Déu de la Font. L’antiga ermita, rehabilitada des de fa anys com a sala d’exposicions, durant els mesos d’agost i setembre s’ha pogut veure una magnífica exposició de “Peirons, creus monumentals de pedra dels segles XIV al XXI” de les veïnes comarques valencianes d’Els Ports i el Maestrat, organitzada per la Fundació Blasco de Alagón sota el patrocini de la Generalitat Valenciana entre altres entitats.

A la turística població de Beseit, a l’Antiga Fàbrica Noguera, al costat del monumental pas sobre el riu Matarranya, abans d’entrar al nucli urbà a l’Arraval del Pont, vam tindre este estiu l’exposició de joieria artística i escultura “Fructu terrae” dels creadors Fátima Naranjo i Lluís Ribalta i, també podem visitar en el mateix indret, la mostra permanent de la desapareguda artista beseitana Gemma Noguera promotora del projecte d’este espai cultural matarranyenc tan especial, en l’interior en una factoria paperera rehabilitada propietat de la seua família, on ella hi tenia el taller que encara es conserva i es pot visitar com ella el va deixar després de la seua mort. Una artista grega Ersi Marina però beseitana d’adopció des de fa molts anys és la que té cura de l’Antiga Fàbrica Noguera. A l’Hotel-restaurant La fàbrica de Solfa, per a commemorar els seus deu anys d’existència, ofereix trobades musicals i un espai expositiu lligat a la gastronomia: Les Històries Gourmet. Inicià la sèrie el pintor vinculat a Calaceit ja traspassat Romà Vallès, continuà Ersi Marina, la vall-de-rourenca d’adopció Esther Galdón i el fotògraf valencià Manel Bellver, amb una col·lecció d’instantànies en blanc i negre en què feia un homenatge a la gent que ha viscut tota la vida als nostres pobles.

A la capital de la comarca, Vall-de-roures, en el castell-palau a la part alta de la població, tenim dos les sales expositives. El passat estiu a la sala de les Cavallerisses es va poder visitar “Fusión”, una mostra interactiva entre l’escultor vall-de-rourenc Joaquín Lozano i les pintures de l’africà Amadou Loum. A la sala de les Xumeneres fins el juliol passat hi va haver l’exposició “Tàpies, col·lecció del gravador Barbarà”. El castell, el museu i l’església formen un conjunt monumental de gran atracció turística que s’ha promocionat amb noves zones aparcament. Les exposicions d’art són un magnífic complement per incentivar este interessant espai cultural.

A la Freixneda, una altra de les viles més interessants i monumentals de la comarca del Matarranya, la pintora i escultora suïssa Esther Holmann i el fotògrafo Carlo Wachs, van inaugurar el 2016 la Galeria 22, un espai expositiu situat al carrer Calderé núm. 22. Estos dos artistes, marit i muller, residents a la població des de fa temps, ofereixen la seua sala per a promocionar creadors que tinguen una estreta relació amb el nostre territori. Les exposicions estan obertes les dates de més visitants a la comarca: les festes nadalenques, Setmana Santa i l’estiu. Han presentat la seua producció a la Galeria 22: Monique Van Rossaum, Joaquín Lozano, Esther Holmann, Fidel Ferrando i Jordi Ferrer entre d’altres. L’última mostra, “Assemblage”, presentava l’obra fotogràfica de Carlo Wachs.

Queretes és un altre poble de la comarca amb un nucli urbà monumental ben potenciat. És en el carrer principal, abans d’arribar a la plaça, on el matrimoni Germán i Marián han rehabilitat una casa per a condicionar una gran sala moderna d’art de 540 m2 i constituït la Fundació López-Sanz que s’ha especialitzat en obres Art Espanyol Contemporani dels Vuitanta. L’espai expositiu va inaugurar-se el 2012 i ofereix, al visitant, una col·lecció permanent, amb algunes variacions cada temporada, i una altra exposició temporal. La mostra permanent, este estiu, comptava amb 101 peces de pintura, gravat, escultura i fotografia i la temporal estava dedicada a la pintora Leticia Feduchi, madrilenya de naixement i formada a Barcelona, amb una vintena de treballs de tendència cap al realisme. En l’exposició permanent tenim treballs de José Manuel Broto, Joan Fontcuberta, Perejaume, Miquel Navarro, Eva Lootz Carmen Calvo… molts d’ells Premis Nacionals d’Arts Plàstiques o de Fotografia. L’Ajuntament de Queretes també compta amb la Sala Tomàs Riva, en homenatge al fotògraf migrant queretà, situada a la Plaça, on freqüentment també s’hi fan exposicions.

A la capital cultural del Matarranya, Calaceit, hi tenim el Museu Juan Cabré que forma part del Sistema de Museus del Govern d’Aragó i que va inaugurar-se el 1987, ubicat en una rehabilitada casa noble del segle XVIII. En este ampli espai cultural hi tenim unes sales dedicades a la vida, obra i col·leccions de l’arqueòleg calaceità Juan Cabré Aguiló -Calaceit, 1882-Madrid, 1942- una secció etnològica, el Centre d’Interpretació Ibèric i una sala d’art. L’any 2012 el museu va publicar un acurat volum per commemorar els seus 25 años, 1987-2012, un catàleg dels creadors que han exposat a la sala: Romà Vallès, Ferran Blanco, Teresa Jassà, Fernando Navarro, Gema Noguera, Esther Galdón, Miguel Angel Lagüens, Marian Tijm, Merche Zagalá, José Picó, Laia Vaquer, Lluís Ribalta, Pablo Serrano, Dina Valdemoro, Francesca Calaf, Luis Grañena, Christian Sorg… Este estiu exposava al museu Gema Noguera, traspassada fa deu anys, com a merescut homenatge a l’artista i activista matarranyenca.

També a Calaceit, a la Baixada de la Plaça núm. 3, on es troba situada l’Oficina de Turisme, es pot visitar l’exposició de ceràmica de Teresa Jassà Casé (Calaceit 1928-1999) que va cedir l’artista matarranyenca a l’Ajuntament de la vila per a ser mostrada a la seua població i que, durant uns anys va estar ubicada al Museu de Juan Cabré. “Barajando temas de Goya” que és el nom de la col·lecció de ceràmica que sempre va mantenir unida Jassà i que la va crear per a celebrar el 150 aniversari de la mort del genial pintor aragonès universal. I a la mateixa població, durant cinc anys, va funcionar un interessant projecte artístic en l’espai cultural Arts i mes, situat al carrer Oncesquinas núm. 5. Exposicions, presentacions de llibres, gravacions musicals, homenatges, llibreria, vinoteca, cafè i terrassa tot en un ambient tranquil, especial i agradable a la part alta de la població. El 2018, l’última exposició del projecte, “Fotosaurius” del cineasta aragonès Carlos Saura que va compartir amb el Museu Juan Cabré. Anteriorment Christian Sorg, Fernando Navarro, José Picó, Laia Vaquer i Hugo Roglán i Antonio Alvarez. Inaugurava l‘espai Arts i mes, el 2014, amb una recopilació de treballs d’artistes vinculats a Calaceit. Pintors com Ràfols Casamada, Romà Vallès, Maria Girona, Fernando Navarro, Leopoldina Valdemoro, Ripert Schroeder, Lisa Rehsteiner, José Picó i Laurence Quentin, ceramistes com Teresa Jassà i Àngel Grañena, escultors com Lluís Ribalta i Fernando Navarro, un gravat de Ferran Blanco i una fotografia de Jean Nöel.

A part d’estos espais, dedicats a fomentar l’art i divulgar els artistes locals, cada ajuntament de la comarca té habilitada alguna sala municipal per oferir a la població exposicions com és el cas de la Casa dels Deumes a Massalió, on el passat estiu va acollir l’obra del pintor Alfredo Larrosa, el Forn de Torredarques, el Palau a Beseit, l’Antiga Casa la Vila a la Vall del Tormo…

 



 

Fundació López-Sanz, Queretes. / Carles Sancho

 



Ersi Marina, Antiga Fàbrica Noguera. / Carles Sancho

 



Teresa Jassà, Calaceit. / Carles Sancho


*Article publicat a Compromiso y Cultura n. 58, octubre 2019

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: