
Un parc dedicat a Núria Terés Bonet
// Albert Quintana
El 24 d’octubre de 2017, el ple de l’Ajuntament de Girona va aprovar posar el nom de Núria Terés Bonet* a un parc de l’antiga vila de Santa Eugènia de Ter.
La proposta de nom de Núria Terés pel parc va sorgir arran del primer procés participatiu del nomenclàtor de la ciutat. Era la primera vegada que s’obria a propostes ciutadanes i no només als partits del consistori. En aquell moment va ser una iniciativa compartida de la Xarxa de Dones de Girona que la Núria havia contribuït a impulsar i de la Mancomunitat de Santa Eugènia·Can Gibert que és la Plataforma coordinadora de la major part d’entitats socials i cíviques del barri. Es va aprovar per unanimitat a inicis d’estiu 2017 a la Comissió Nomenclàtor de Girona i es va aprovar també per unanimitat del Ple de l’Ajuntament el 24 d’octubre de 2017.
Amb tot, el Parc va ser inaugurat com a Parc Núria Terés i Bonet a la Festa Major de Santa Eugènia passada, el 9 de setembre. L’acte, molt concorregut, va ser presidit per la seva característica bicicleta que usava en quasi tots els seus desplaçaments, plena de complements de ganxet, amb la que tothom la identificava. Van intervenir la seva amiga i companya Puri Molina i el seu fill Bernat, en nom de la família (llegiu la notícia a eldimoni.com i al Punt Avui)
Aquest històric ve reflectit a la placa on posa:
«Veïna Eugenial, lluitadora i educadora. 1962-2016.»
‘Eugenial‘ és la denominació amb que s’ autodistingeixen els veïns de Santa Eugènia. ‘Educadora‘ és perquè l’educació era la seva professió i passió. Havia estat monitora del Casal de Santa Eugènia, també professora a l’institut del barri, mare de l’AMPA i regidora d’Educació de la ciutat incidint específicament en la millora de les escoles del sector i defensora de l’escola pública de qualitat per a tothom. I ‘lluitadora‘ per totes les seves iniciatives socials en favor de la cooperació, l’ habitatge social, la sostenibilitat ecològica i la igualtat de les dones, entre d’altres.
Aquest parc és un Parc llargament reivindicat pels veïns del sector, que fa de xarnera amb el municipi veí de Salt. El barri necessita espais verds i zones per esponjar la densitat de població, que fomentin alhora la convivència veïnal i intercultural. El seu disseny es va fer fruit d’un procés participatiu. Amb la consolidació del Parc, s’evitava també l’execució d’un projecte de fer un vial de quatre carrils que passava pel damunt d’un paratge molt estimat com són les hortes de Santa Eugènia a la riba dreta del riu Ter.
La reivindicació del parc i el disseny participatiu es van fer mentre la Núria era vice-presidenta de l’Associació de Veïns. La consolidació del parc va ser el resultat d’una proposta seva, quan era regidora de l’ajuntament de Girona. La Núria va ser la primera regidora democràtica veïna del sector Santa Eugènia·Can Gibert.
La Núria amb la seua inconfusible bicicleta 'tunejada' de ganxet. / Dani Vilà-El Punt Avui
Algunes dades biogràfiques
Núria Terés i Bonet neix a Barcelona el 4 de març de 1962 filla d’una família originària de la Franja per part de pare, Josep M. Terés i Grau. Concretament el seu avi Pepe era de Cal Groc de Natxà i la seva àvia Dorotea de Camporrells. També tenen família a Estopanyà. De petita la Núria, amb la seva família feien estades a Camporells els estius, i encara mantenia vincles afectius amb aquestes terres.
Abans de la Guerra Civil els avis paterns es veuen obligats a marxar de la Franja per anar a Barcelona a obrir una matalasseria, on fer i refer matalassos. La família paterna de la mare de la Núria era originària de l’Alt Urgell, de Cal Dolcet d’Alàs.
També per motius laborals la família de la Núria es trasllada de Barcelona a Girona l’any 1973, quan la Núria tenia 11 anys. Primer al barri de Sant Narcís i una mica més tard al de Santa Eugènia. Entre 1980 i 1985 farà els seus estudis universitaris de Biologia, especialitat Botànica a la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1986 obté les oposicions de professora d’educació secundària de Ciències Naturals. Exercirà de professora en els instituts de Torroella de Montgrí, Amer, Santa Eugènia, Celrà i a l’Aula de l’Hospital de Dia per a Adolescents amb trastorns de de Salut Mental a Salt.
El 1989 es casa amb Albert Quintana i s’estableixen a Santa Eugènia de Ter. La família es completa amb els 4 fills: Bernat (1991), Lluc (1993), Maria (1996) i Mareg (2001).
La Núria compagina la seva activitat docent i pedagògica amb la seva militància social en diverses entitats, entre elles les de cooperació i interculturalitat amb l’Agenda Llatinoamericana-Mundial i feministes a través del Col·lectiu per la Igualtat, i en el propi barri de Santa Eugènia. Així doncs, del 2002 al 2007 serà vice-presidenta de l’Associació de Veïns de Santa Eugènia de Ter i del 2007 al 2015 serà regidora de l’Ajuntament de Girona per Iniciativa per Catalunya-Verds, essent en el primer mandat regidora d’Educació i Cooperació.
Va morir prematurament el 30 d’octubre de 2016.
![]()
Dues imatges de la col·locació de la placa amb el nom de la Núria. / Albert Quintana
*Núria Terés era subscriptora de Temps de Franja.
Tags: Personatges
Trackback from your site.
Mª Azucena López Pérez
| #
Mai t’oblidarem, Núria.
Reply