Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Mort d’un cambrer entranyable i solidari

// Màrio Sasot

Obituari. Ahir es va morir, d’un accident d’allò més estúpid (si és que hi ha causes de morts lúcides o intel·ligents) José María Tomás Gil, el cambrer “de tota la vida” de Casa Emilio de Saragossa, el lloc on solem quedar a sopar regularment des de fa un grapat d’anys una colla de franjolins residents a la capital del regne.

Josemari va començar a treballar a casa Emilio l’u de febrer de 1971, quan va complir els 14 anys. Des de llavors ha viscut tos els daltabaixos i alguns moments històrics d’aquest restaurant emblemàtic de la ciutat. Jo ja el recordo de quan era estudiant universitari durant els anys 70 on anàvem a celebrar els finals dels trimestres o de curs. El seu caràcter crític, somarda, a l’hora que carinyós i entranyable em van copsar des del primer moment. Els jocs i les distorsions de paraules, que a tots dos ens entusiasmaven, ens van crear uns lligams de complicitat indestructible. Mítics eren els seus “arroz Stewart” o “huevos de gallina”, entres altres “bêtesses”.

Amb els franjolins frangistes que quedàvem a sopar era còmplice i tolerant amb els nostres emfàtics a parlars, fotia cullerada en català quan podie o sabie i sempre estava disposat a fer-nos i fer-se fotos amb nantros quan li -hi demanàvem.

Josemari era de Villafeliche, prop de Saragossa, un nom amb ressonàncies italianes i rialleres que connectave molt be amb el seu caràcter.

El passat 30 de desembre va tindre una caiguda absurda i greu quan anave pel passeig de Calanda, no molt lluny del seu lloc de treball, i ha estat hospitalitzat aquestes setmanes a l’Hospital Miguel Servet, on se li ha agreujat una lesió al coll que finalment li va afectar l’espina dorsal. Tenia 61 anys. Jovial, discret, republicà i saragossiste. Que la terral te sigue lleu. Difícil será oblidar-te.Josemari a Casa Emilio. / Blog d'Antón Castro.

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: