Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Mor per Covid el mestre xocolater vinculat a Benavarri Lluís Morera

//Javier Ortega

Obituari. El mestre xocolater Lluís Morera, figura clau d’aquesta especialitat de la rebosteria en les últimes dècades, ha mort aquest dimarts als 74 anys d’edat, víctima del Coronavirus, en la localitat ribagorçana de Benavarri.

Va morir després de passar diversos dies a l’UCI de l’Hospital Universitari San Jorge d’Osca, on va ser traslladat des de Barbastre. Encara que tot indicava que tenia possibilitats de superar la maleïda malaltia, una infecció va precipitar la seva mort.

Morera es va dedicar professionalment des de jove al món de la xocolata, encara que en els seus inicis va començar treballant en un banc a Barcelona, la seva ciutat natal, una activitat que no li satisfeia.

Va confessar en més d’una ocasió que s’avorria fins que un dia, en passar per la pastisseria Santa Clara, prop de Via Laietana, va veure un cartell en el qual demanaven un aprenent: “Vaig entrar i em vaig quedar cinc anys”.

En el seu període d’aprenentatge, va recórrer pastisseries de diversos països fins que va obrir el seu propi negoci a Terrassa a principi dels anys 70.

Els seus innovadors sistemes de treball i la seva visió comercial li van servir també per a col·laborar amb la indústria xocolatera i, d’aquesta manera, va assessorar empreses com Chocovic o Xocolates Valor.

En 2004, va aconseguir un rècord Guinness després d’elaborar el cor de xocolata més gran del món, per al qual va emprar 7.000 quilos.

La construcció a la plaça Colón de Madrid de l’enorme cor de xocolata, de cinc metres d’ample per quatre d’alt, va durar cinc dies i va involucrar un equip de 10 persones, liderades per Morera.

Aquest mateix any es va unir a la família de Xocolates Brescó, a Benavarri on fins ara exercia com a director.

Des d’aquesta empresa familiar ribagorçana han indicat que la seva mort ha estat molt sentida en l’equip de treball, integrat per 15 persones i del qual també forma part el seu fill.

Segons han destacat, era un dels xocolaters “més reconeguts i millor catalogats a Espanya” i de continu era requerit per divulgar el seu coneixement i experiència des de diferents punts de la península.

Morera ha deixat la seva empremta en pastissos i bombons, encara que el que més li agradava elaborar eren les mones de Pasqua.

El guardonat pastisser era membre de la Chain de Rotisseurs francesa i en determinades èpoques es va formar en pastisseries de tota Europa.

Els seus sistemes pioners per a elaborar bombons i figures de Pasqua el van portar a ser mestre xocolater i tècnic en xocolates durant 20 anys a l’empresa Chocovic.

El 1990, gràcies a la seva revolucionària tècnica en l’elaboració de bombons artesans, va aconseguir interessar a una de les empreses capdavanteres a Espanya, Xocolates Valor, on exercia com a col·laborador i va treballar amb figures de la cuina com Albert o Ferran Adrià.

 

Lluís Morera. / Dulcypass

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: