Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Mor Lluís Virgili, tot un referent del món coral

// Redacció

Obituari. Lluís Virgili i Farrà, director de l’Orfeó Lleidatà durant prop de quaranta anys (del 1953 al 1991), ha mort recentment a l’edat de 92 anys. Sota la seua direcció, l’Orfeó Lleidatà es va endinsar en repertoris molt diversos, des de la polifonia clàssica, fins als Espirituals Negres, amb una especial dedicació a la música tradicional catalana i d’autor català. En aquests cants propis del poble negre esclavitzat s’hi reflectia l’anhel de llibertat que en aquells moments el poble català compartia a causa de l’opressió de la dictadura franquista.

La seua tasca va començar a principis dels anys 50, quan un grup d’antics cantaires de l’Orfeó va contactar amb Virgili i li va proposar la direcció de l’Orfeó, en aquells moments inactiu. Lluís Virgili, que havia estudiat música i havia estat membre de l’Escolania de Montserrat, en va acceptar la direcció. Va iniciar d’aquesta manera un llarg camí de servei a la música i a Catalunya.
La dedicació de Lluís Virgili es va veure recompensada per tot un seguit de reconeixements públics per la seva trajectòria de servei a la música i a Catalunya. Així, el 1984 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 1998 un dels Premis d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. El 2008 va rebre la Medalla al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Lleida.

 Lluís Virgili. / Arxiu


*Publicat a Temps de Franja 136, gener de 2018

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: