Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Mor l’acadèmic Ánchel Conte Cazcarro

// Redacció

L’acadèmic Ánchel Conte Cazcarro (Alcolea de Cinca, 1942- Almeria, 2023) va morir a l’edat de vuitanta-un anys la nit del 22 de novembre de 2023 a Almeria, després de l’empitjorament de la malaltia respiratòria que arrossegava des de feia ja temps. Aquesta circumstància, que havia limitat la mobilitat de l’escriptor durant els darrers mesos, no li va impedir complir amb il·lusió i entusiasme les obligacions acadèmiques, i continuar publicant poemes, sovint inspirat per la solitud de les nits a l’hospital.

Ánchel Conte ha estat membre de la institució acadèmica des que es va constituir el 2021. Va ser elegit per unanimitat director de l’Instituto del Aragonés i va presidir els treballs de la Comissió de Grafia, que van esdevenir en l’aprovació de l’ortografia normativa de la llengua aragonesa, un treball del qual se sentia molt orgullós.

Fou escriptor, historiador i etnògraf, a banda d’exercir com a catedràtic d’institut fins a la jubilació, però sobretot, destacà per ser una veu clau en la literatura moderna en aragonès, fet pel qual va rebre premis literaris i distincions, com ara la Medalla al Mérito Cultural del Gobierno de Aragón, el 2009.

Entre la producció literària de Conte hi destaquen els llibres de poesia: No deixez morir a mía voz (1972, reeditat el 1986, 2002 i 2016), O tiempo y os días (1996), E zaga o mar o desierto (2002), Luna que no ye luna (2014) i Digo sinse dicir (2017); i de prosa: O rafe d’o espiello (1997), O bolito d’as sisellas (2000), De ordo sacerdotalis (2004) i Aguardando lo zierzo (2002, reeditat el 2022). La seva obra s’ha traduït al rus, al castellà, al francés, l’éuscara i l’asturià.

És, així mateix, coautor de El aragonés, identidad y problemática de una lengua (1982). En la seva vessant historiadora va publicar libres com La Encomienda del Temple de Huesca, La aljama de moros de Huesca, Los moriscos de la ciudad de Huesca, una convivencia rota, La aljama de moros de Barbastro, Los moros de la comarca de Barbastro i Tierras del Cinca, a banda de nombrosos articles i comunicacions, gairebé sempre sobre temes de l’Alt Aragó, tant en aragonès com en castellà. Cal destacar, a més, que ha estat una figura cabdal del moviment de recuperació de l’aragonès, a més de membre fundador d’entitats com ara el Consello d’a Fabla Aragonesa o la Sociedat de Lingüistica Aragonesa.

Ánchel Conte. / Arxiu AAL

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: