Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Montanui i Pau Donés

// Carles Sancho Meix

Montanui, la població franjolina a la comarca de la Ribagorça, ha sigut estos últims dies protagonista en tota la premsa nacional. La mort de Pau Donés el passat 9 de juny, líder del grup Jarabe de Palo, originari del lloc, va posar la petita població de només una cinquantena d’habitants en el mapa. Aquí viu el seu pare Amado, on tenia la casa familiar, que visitava el músic sovint i hi revivia els records de la seua infantesa. Fins i tot va fer un concert gratuït durant les festes majors en els anys noranta per mostrar l’agraïment del cantant amb el poble del seu pare perquè, a la menuda vila ribagorçana, els veïns formen part d’una gran família. Amb motiu del traspàs, l’alcaldessa del municipi, va fer una nota pública de tristesa i dolor de Montanui pel veí més il·lustre i conegut del seu poble.

La seua mort, als cinquanta-tres anys, s’ha produït a causa del càncer de còlon, malaltia que se li va detectar el 2015 i que des d’aleshores hi va conviure amb una actitud valenta i combativa. Començà amb la música de ben jovenet però el reconeixement de l’èxit del seu grup s’inicia el 1996 amb la cançó més coneguda ‘La flaca’ i li van seguir altres temes com ‘El lado oscuro’ (1996) ‘Depende’ (1998), ‘De vuelta y vuelta’ (2001), ‘Bonito’ (2003)… El 2017 es publica el llibre i el doble 50 palos, coincidint amb els cinquanta anys del cantant de Jarabe de palo. El maig del 2020 enregistrà un nou disc titulat Tragas o escupes que ha segut el seu acomiadament musical i que eixirà el proper setembre. Eso que tú me das és l’últim videoclip que va enregistrar i que és una mena de presentació del seu treball. És una cançó que s’ha convertit en el seu adéu i que ha sigut un èxit d’acollida més enllà dels seus seguidors. L’emotiva lletra és un sincer agraïment del músic a tots aquells que l’han ajudat a fer front a la malaltia amb un to optimista com ha segut sempre la seua actitud positiva i vitalista durant tota la seua vida malgrat la visió anunciada de la seua mort.

 

Pau Donés el dia de Sant Jordi de 2017, a Barcelona. / Alberto-g-rovi (CC)

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (2)

 • Avatar

  Glòria Francino Pinasa

  |

  Gràcies, Carles, pel teu recordatori al Pau Donés…
  Sense conèixe’l personalment, sabévem d’ell. Ha deixat la seua obra musical per a tothom. Estimava la família, la montanya…Va gaudir-ne amb companyia de la seua filla els últims ans. Han estat moltes les mostres de condol que han circulat per les xarxes. Ara ja descansa en el món invisible.

  Reply

 • Avatar

  Glòria Francino Pinasa

  |

  Gràcies, Carles, pel recordatori al Pau Donés. Han estat moltes les mostres del seu record. Ribagorçà, que serà recordat per la seua música. Va gaudir de la companyia de la seua filla i de la montanya els seus últims ans. Ara descansa en el món invisible.

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: