Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

XX aniversari de la comarca de la Ribagorça

// Enric Marquès

El passat 22 de gener d’aquest any 2022, va tenir lloc a Benavarri, com a Capital Històrica de la Comarca i, concretament, al Castell dels Comtes de Ribagorça, el XX Aniversari de la creació de la comarca de la Ribagorça i també la celebració del Dia de la Comarca, així mateix coincidint amb el 700 anys de la instauració del comtat de Ribagorça al 1322. Aquesta efemèride té una significació molt especial per ser la festivitat de Sant Vicent Màrtir, diada en què es feia la reunió anual de l’Antic Consell del Comtat de Ribagorça, on tots aquells senyors que tenien un càrrec als seus respectius pobles i viles, baixaven a Benavarri com a capital comtal per tractar dels temes que feien referència al funcionament del territori; una mena de petit «Congrés de Diputats».

Aprofitant la nova data i el Dia de la Comarca, es crea la primera Medalla de Ribagorça, que aquest any va dedicada a la Dona Ribagorçana i cada any serà un homenatge a les persones, institucions o col·lectius, que desenvolupen una tasca al territori i siguen mereixedors de tal distinció. Els 34 municipis van escollir dos representants per anar a l’acte i allà van rebre la distinció de mans de l’Eusebi Echart com a Vicepresident Comarcal i Yolanda Castelló com a Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Benavarri, que un cop acabats els parlaments, van felicitar les dues representats de cada poble, que van rebre la medalla. Per part de Benavarri van ser M. Jesús Latorre Rourera i M. Jesús Pascual Giral, les representants del municipi.

Va obrir l’acte el president de la comarca, Sr. Marcel Iglesias, l’alcalde de Benavarri com a amfitrió, Sr. Alfredo Sancho, i per tancar, la Delegada del Govern a Aragó Sra. Rosa Maria Serrano. A l’acte, varen assistir-hi diputats regionals i nacionals, també alcaldes, consellers comarcals, regidors dels pobles de la comarca i menció especial a la Presidenta de la comarca germana de l’Alta Ribagorça catalana, Sra. Maria José Erta. Els discursos van fer referència a la importància de ser un territori molt gran i,malgrat això, al bon funcionament dels serveis que ofereix la Comarca, alhora fent una mica d’història del que era i és aquest territori i com especial d’aquest I Dia de la Comarca es va esmentar a la “Dona Ribagorçana” que al llarg de l’història ha tingut una rellevant importància com a mantenidora del que era i és la Casa al món rural, en tots els seus aspectes, abans i ara, passant de Maria Jonquers, governadora del Territori i mare del segon Comte de Ribagorça, Teresa d’Entença, o Luz Gabàs, escriptora i Pepita Castán com més contemporànies. Durant l’acte hi va haver música i cant a càrrec de les ribagorçanes Rosa Pons, a la guitarra, i Alba Mur com a cantant. La música i cant, juntament amb les fotos de rigor de les homenatjades, van tancar l’acte. Un dia per fer i sentir-nos Ribagorçans de ple dret, estiguem a una o altra banda de riu, on ens toca viure.

Diferents moments de l’acte. / Enric Marquès

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: