Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Sant Sebastià 2020

// Enric Marquès

Este Sant, va ser el primer patró del poble de Benavarri fa molts anys. Els antics habitants van decidir que fos Sant Medardo qui representés este càrrec de patró de la Vila i a la vegada també del comtat de Ribagorça. L’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Benavarri, organitza la nit del 19 de gener vespra del Sant, i com és habitual els darrers anys, fer una foguera a la placeta de Les Escoles Pies. A les brases d’este foc no pot faltar tot allò derivat del mondongo que se solia fer per estes dates: coquetes, botifarra, llonganissa, careta… i trumfes al caliu. Tot això acompanyat d’un bon traguet de vi. Antigament, el dia del sant se solia fer una processó pels carrers del poble i tot seguit missa, i així es feia una mica de festa. Igual que per Sant Sebastià, tenim a Sant Antoni de Gener. El dia 17 de gener era habitual fer processó i missa i, una vegada acabada, es feia la subhasta pública de les potes del porc. Estes tradicions s’han perdut, i estaria bé poder-les recuperar per donar més caliu al poble, que en estos mesos de fred, és necessiten.

Igual que a Benavarri, als pobles de Calladrons i Castilló del Pla, se celebra també Sant Antoni i Sant Sebastià. Per celebrar Sant Antoni a Calladrons, el dia 17 es fa una processó, missa, subhasta i dinar de la gent del Lloc. A Castilló, seguint la tradició, cada 20 de gener se celebra una missa en honor a Sant Sebastià i a l’eixida es dóna coca i vi. A esta xica festa hi ve molta gent dels pobles de la redolada, Gavasa, Purroi de la Solana, Pilzà, Estanya, Mas Blanc… Enguany és farà una visita per Castilló, un dinar de germanor al Restaurant Mas Roi i a la tarda una visita a Xocolates Brescó i formatges Benabarre.

Església de Sant Pau Apòstol. Castilló del Pla. / Miguell Latorre

 

 


Ruta del Tastet 2020

Una de les activitats relacionades amb la festivitat de Sant Antoni i Sant Sebastià, és la Ruta del Tastet, que se celebra des de fa uns anys i amb molt d’èxit. Organitzat per l’Ajuntament i els diferents bars i restaurants del poble, durant el cap de setmana del 24 al 26 de gener de 2020, es fan tapes + beguda a un preu de 3,00 € o 2,50 € la tapa. La ruta consisteix a anar passant per tots els establiments en eixos tres dies i poder gaudir de la gran varietat de tapes amb productes del territori i derivats del “mondongo”. En esta edició són vuit els llocs on pots degustar un “Tastet”: Restaurant Can Pere, Restaurant Arp, Hostal Bar Delgado, Restaurant Mars, Cafeteria El Carmen, Bar Sol y Sombra, Bar Las Piscinas i Restaurant Benabarre.

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: