Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Jornades culturals als ajuntaments de Montanui i Bonansa

// Enric Marquès

Presentació revista Ripacurtia

El dissabte 12 de Setembre 2020 a les 18 h va tenir lloc al local Social de Forcat, al municipi de Montanui, dos activitats dintre de las Jornades Culturals que els Ajuntaments de Montanui i Bonansa celebren per esta època de l´any.

Unes paraules de l’alcaldessa de Montanui, Esther Cereza Quintana van donar la benvinguda als participants als actes i va agrair que este tipus d’actes es facin en poblacions tan xiques com esta, lluny de ciutats i caps de comarca.

 

Benvinguda de l’alcaldessa de Montanui. / Enric Marquès.

 

Sobre les 6 de la tarda va tenir lloc la presentació del n. 2 de la Revista del CERIb-Centre d´Estudis Ribagorçans Ripacurtia ,amb el titol “L’impacte industrial a la Ribagorça. El cas de les mines de Malpàs i altres” a càrrec d’Oscar Jané i Carles Barrull, que van fer una petita introducció de què significa la revista per al CERIb i per la comarca en el seu mes ampli aspecte. Este projecte que va néixer cap als anys 2000 i que va tenir una xica aturada, torna a renéixer amb ganes de reviure en esta segona època i amb el número 1 del passat 2019. Ara continuem amb el segon.

 

Oscar Jané, en la presentació de Ripacurtia n.2. / CERib

 

Una eina de cultura per la Ribagorça i que anirà apareixent anualment amb articles relacionats amb este territori i la seva actualitat, l’expolotació dels seus recursos, aigua, minerals, la despoblació… i fent historia d’allò que un dia va ser un Comtat independent i que hores d’ara, està dividit en dos Comunitats Autònomes a cavall entre Catalunya i Aragó.

 

Presentació de Ripacurtia. / Enric Marquès

 

 


Commemoració del 125è aniversari del naixement de Palmira Jaquetti

Acte seguit cap a les 18:30 h. es va fer la Xerrada sobre Palmira Jaquetti a càrrec de la Professora Honorífica d´Antropologia de la UB, membre de la Comissió Científica de l’Any Palmira Jaquetti de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya, Josefina Roma. La presentació de l’acte la va fer Carles Barrull, membre del CERIb.

 

Josefina Roma, membre de la Comissió Científica de l’Any Palmira Jaquetti. / CERib

 

Palmira Jaquetti va néixer a Barcelona el 21 de setembre de 1895, i va morir a els Monjos el 8 de maig de 1963. Una dona com altres que, des del seu anonimat encara avui molt present en la nostra societat, va contribuir a pujar el llistó de la cultura del país, en les seves vessants musicals, literàries, pedagògiques i humanistes. Una dona amb unes inquietuds difícils d’entendre per part del mon intel·lectual, cultural i molt menys per la resta de la gent de aquells anys.

Des del 1925 participa en la recerca de cançons per al Cançoner Popular de Catalunya. Viatges els anys 20 i 30 del segle passat per Catalunya i també per les nostres contrades… encara que no va poder arribar a tot el territori. Un treball de camp viu, on descriu com era la vida rural en aquella època abans de la Guerra Civil Espanyola. Una dona amb una sensibilitat, estètica, literària i humana digna d’elogi i que la va portar a participar com a poetessa a Jocs Floral on va guanyar diversos premis. Ha deixat una obra encara per descobrir, un llegat que mereix un reconeixement i molt més la seva divulgació.

Per acabar esta jornada, van fer un miniconcert el grup Ribatonics, una colla de gent de la Ribagorça, que amb els seus acordions, ens fan arribar la música i les lletres, moltes de les que Palmira va recopilar i Josefina dona a conèixer.

 

Els assistents a la jornada de la tarda. / Enric Marquès

 

Actuació de Ribatònics. / CERib

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: