XV Jornades Culturals del Matarranya*
// Arnau Timoneda
Dins de les XV Jornades Culturals del Matarranya i les V Jornades del Patrimoni Cultural organitzades per la Comarca del Matarranya el 7 de desembre al Saló Cultural de Valljunquera hi va haver una xerrada sobre “Lo Mas de Llaurador, un passat molt present” a càrrec de Carles Sancho Meix. Lo Mas és una vila que es va despoblar el 1962 quan l’última família va tancar la seua casa del Cobert per traslladar-se definitivament a Valljunquera. La població ix referenciada per primera vegada el 1551, en la documentació que hem pogut recopilar. De principi del segle XVIII és l’actual església barroca que és l’única construcció que encara està en bon estat. A finals d’este mateix segle comptava amb una població de 120 veïns, segons el cens de Floridablanca. De 1910 a 1931 el mossèn del Mas, José Pellicer, manté una escola i una residència d’escolars i el centre es converteix en un model educatiu a tota la comarca i més enllà. L’aviació italiana bombardeja la vila durant la guerra civil i moltes cases quedaran abandonades perquè els seus propietaris mai més hi van tornar. Acabada la confrontació bèl·lica la població queda reduïda a la meitat. El mossèn de la Vall del Tormo manté viva l’església de 1940 fins el 1996, moment del seu trasllat a Alcanyís per qüestions de salut. Cada final d’agost, la gent de les poblacions veïnes de la Vall del Tormo i Valljunquera, celebren la festa de Sant Joan Degollat amb actes festius i religiosos.
En acabar la xerrada, Carles Sancho demanà la col·laboració per a fer un llistat dels antics alumnes de l’escola del Mas i van ser molts dels familiars entre el públic que donaren els noms d’escolars de Valljunquera i d’algun altre poble de la comarca.
Al Centre Social de la Portellada va celebrar-se, el 9 de desembre, el III Concurs de Contes Tradicionals “Qüento va, qüento vingue”, un interessant projecte pedagògic que estimula la relació entre les diferents generacions. Es tracta de preguntar als més grans contes o històries populars que encara es mantinguen vius en la memòria col·lectiva dels nostres iaios i iaies. Els xiquets, després de la transmissió oral, escriuen el text que presenten al concurs i així es recupera i es transmet una part important del nostre patrimoni immaterial. La iniciativa va eixir fa tres anys des del Departament de Patrimoni de la Comarca del Matarranya i al concurs literari hi poden participar tots els alumnes dels centres escolars del territori. En la convocatòria s’estableixen dos categories: 3r i 4t i 5è i 6è de Primària i tres premis per a cada categoria. El lliurament dels guardons sempre se celebra durant les Jornades Culturals del Matarranya. La comarca com a promotora premia les escoles i, també, els alumnes amb un obsequi. Els guanyadors de la convocatòria d’enguany són de 3r i 4t, primer premi Andrés el mentirós escrit per Julieta Cebrian, del CRA Tastavins; segon Jo demà no torno d’Esteban Vives, del CRA Tastavins i el tercer Formigueta d’Alejandra, del CRA Alifara. De 5è i 6è, primer premi Fira de Macarulles de Marina Monreal Sancho del CRA Matarranya; segon El pastor i la seua gaita de Maria Arrufat, del CRA Alifara, i tercer Qüento de lladres de Mauricio, del CRA Matarranya. L’acte, presidit pel President de la comarca, sempre acaba amb una actuació d’un grup d’animació, enguany ‘Projecte Caravana’, una companyia resident al poblet terolenc d’Olba, d’origen castellonenc, que va fer riure i participar a tota la canalla en el seu divertit espectacle ‘Bagul de contes’. Els menuts participants en l’acte estaven acompanyats dels seus pares i mestres. Una jornada agradable en la nostra llengua en què els menuts són els autèntics protagonistes de la festa.
III Concurs de Contes Tradicionals a la Portellada. / Arnau Timoneda
*Publicat a Temps de Franja n.140, gener de 2019
Tags: Matarranya
Trackback from your site.