Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Vint-i-cinc anys de Plana Rasa*

// Carles Sancho

Plana Rasa és una revista de l’Associació Cultural Sucarrats de Mont-roig que el passat hivern publicava el número cinquanta i, per tant, aconseguia la important fita dels seus vint-i-cinc anys de pervivència en la informació local. És probablement el projecte més potent de l’Associació Cultural Sucarrats que va nàixer un any abans, en un moment on les entitats locals culturals començaven a constituir-se durant la dècada dels vuitanta del segle passat i tenien una gran força a tot el Matarranya. Plana Rasa és una revista que publica dos números anuals coincidint en els moments de més mont-rogins i visitants a la vila: les entranyables festes de Cap d’Any i les patronals d’Agost.Portada del número 50 de Plana Rasa. / Carles Terès

 

Va començar el seu camí a l’inici del 1993 i, puntualment, ha aparegut a casa dels socis ininterrompudament durant tot este temps. I, per este motiu, és la revista local més antiga de la comarca del Matarranya i la que més números ha publicat. En les seues pàgines trobem articles en català i en castellà, segons la llengua dels col·laboradors, i des del primer número. Plana Rasa ha evolucionat molt des del seu inici, la primera impresa en dos colors i amb 23 pàgines, l’actual a tot color i 80 pàgines de contingut. La progressió és magnífica. A través de Plana Rasa ens arriben les notícies de la població, els actes que s’hi celebren, l’opinió dels veïns, la creativitat literària, la informació de Casa la Vila i Mont-roig a la premsa, una secció que va iniciar-se en el primer número però que ha multiplicat les pàgines per l’augment de mitjans d’informació escrits: Notícies del Matarranya, Bajo Aragón Digital, Ràdio Matarranya, Temps de Franja, Comarques Nord… I és que donar a conèixer la vila, els seus habitants, la seua història, la seua llengua… ens ajuda a estimar més el territori i la població, i és el compromís i la col·laboració amb un gran projecte col·lectiu el que uneix el veïnat d’una vila menuda però dinàmica com Mont-roig. Esta és la motivació que ha mogut l’Associació Cultural Sucarrats a crear Plana Rasa.

En el primer número escrivien els socis responsables de la publicació els objectius per a editar la revista i que l’han mantingut en molt d’esforç durant tots estos anys de trajectòria: “Encara que definir el talant d’una publicació es quasi impossible, volem deixar clar que el nostre objectiu és el d’unir més la gent de Mont-roig, tant la que hi viu habitualment, la que ve a passar les vacances, la que va emigrar i quasi no ha tornat, o la que té una afecte especial a este lloc. Estem oberts a tots i volem que la gent hi participe, necessitem idees, col·laboració, ho necessitem absolutament tot. Un punt que voldríem deixar molt clar, respecte a la llengua o idioma, és que anem a respectar totalment a l’autor de cada escrit, els publicarem tant si estan escrits en castellà, en català o en mont-rogí en gramàtica castellana o catalana.”

Una declaració d’intencions que segueix ben present cada sis mesos en les pàgines de la veterana revista mont-rogina Plana Rasa.

 


*Publicat a Temps de Franja n. 142, juliol-agost 2019

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: