Un Sant Jordi especial al Matarranya
// Carles Sancho
Enguany Sant Jordi i el dia d’Aragó al Matarranya ha sigut molt diferent al d’altres anys a conseqüència de la crisi del covid-19 i al confinament de la població a casa. Ni hem pogut fer les tradicionals visites a llibreries, ni compra de roses, ni paradetes, ni signatures de llibres, ni lectures ininterrompudes, ni menjades de germanor, ni excursions, ni hem vist gent pels carrers i places de les viles. Clar que algunes d’estos rituals ham tingut la possibilitat de poder-les fer per internet però… no és el mateix. Malgrat els inconvenients, els nostres pobles no han volgut renunciar a participar en la celebració de la jornada festiva i cultural amb una sèrie de convocatòries sense necessitat d’eixir de casa.
Ràdio Matarranya celebrava el desè aniversari de la seua primera emissió des de la seua seu a Calaceit, la capital cultural de la comarca. Era la primera emissora en la llengua del territori que es constituïa amb l’objectiu de crear vincles entre les viles del Matarranya per la configuració d’una entitat territorial constituïda el 2002. Més tard apareixerà la revista quinzenal ‘Notícies del Matarranya’ i, recentment ‘Matarranya mèdia’, tots tres vinculats a la mateixa empresa.
A l’IES Matarraña els alumes de 1r d’ESO de l’assignatura de català van organitzar un vermut de Sant Jordi on line amb la presentació del seu ‘Recull de llegendes del Matarranya’ amb un ampli programa en què es van alternar la música i les llegendes que interpretava i presentava el mateix alumnat. L’Institut Baix Matarranya a Maella també ha enregistrat un vídeo en l’assignatura de català homenatjant als iaios i a Desideri Lombarte, en què els xiquets llegiren poemes del pena-rogí amb música de fons del calaceità Miquel Blanc cantant ‘Me n’aniré’ un dels millors textos del mateix escriptor.
La comarca del Matarranya també es va proposar fer un vídeo amb la recopilació de textos poètics o de prosa per celebrar el 23 d’abril. Els participants a la convocatòria ha desbordat la previsió i han hagut de fer diversos vídeos que han creat segons l’edat i la llengua. El mateix dia de Sant Jordi han pogut veure’n quatre: menuts en català, en castellà i adults en català i castellà. I els altres vídeos aniran sortint quan els tinguen a punt. Una iniciativa cultural que ha volgut unir els lectors de tot el territori comarcal amb l’homenatge als llibres i a la literatura.
Molts ajuntament i entitats s’han volgut afegir a la festa. Desideri Lombarte Arrufat ha sigut el personatge a qui va estar dedicat enguany la jornada per part de l’ajuntament de Pena-roja. Els veïns i amics de la vila participaren en la recitació de poemes de Lombarte que després s’han recopilat en un vídeo que s’ha mostrat a través de les xarxes socials. El poemari escollit per llegir va ser ‘Miracles de la Mare de Déu de la font i altres poesies esparses’ (1999). A la Vall del Tormo i a Mont-roig, l’ajuntament i l’Associació Cultural Sucarrats, van proposar als veïns i amics fer un vídeo des de casa llegint un fragment d’un llibre per recomanar. En el cas de la Vall el dia de Sant Jordi va aparèixer el recopilatori a les xarxes socials i en el cas de Mont-roig, com la participació va ser molt nombrosa, una setantena de lectors, el vídeo es penjà dos dies més tard de la festa. Esta vila de l’Alt Matarranya compta amb una gran tradició de lectures públiques al dia del Llibre que celebra anualment a la Llonga de l’Ajuntament acte que coordina l’Associació Cultural Sucarrats.
Un concurs de dibuix de temàtica lliure per als xiquets d’Arenys de Lledó i per a la resta de veïns un altre literari per als grans són les dos activitats que va promocionar l’ajuntament per esta festivitat. El tema sobre el que s’havia d’escriure era el confinament o la vida a la vila. Tots els participants rebran plantes o llibres. L’ajuntament de Fondespatla ha demanat al seua veïns i amics un intercanvi de cites, versos o estrofes de poemes, paràgrafs de llibres que haiguen triat els participants a la convocatòria i compartir-los a través del Ebando del municipi. Un homenatge a la lectura per part dels lectors grans i menuts. L’obsequi d’un llibre ha segut la iniciativa cultural que ha tingut els ajuntaments de Valljunquera i Ràfels per celebrar el dia de Sant Jordi. Així els trenta i quinze alumnes de les respectives escoles de les viles han rebut el seu regal per fomentar la lectura dels menuts amb l’assessorament del professorat dels centres escolars.
Una altra manera ben creativa i participativa que serveix per buscar complicitats entre el veïnat, totalment diferent a la d’altres anys, per celebrar el dia d’Aragó al Matarranya sense sortir de casa en què els ajuntaments i les entitats han pres la iniciativa i que ha tingut una bona acollida per part de la població de les viles. Les criticades noves tecnologies poden ser un bon recurs en el medi rural per estar més a prop i fomentar les relacions personals quan les distàncies són un obstacle insalvable.
Aquí teniu els enllaços per veure els vídeos:
I aquest de l’IES Baix Matarranya (a Facebook):
https://www.facebook.com/100009118527680/videos/2487685671545359/
Tags: Matarranya
Trackback from your site.
Un Sant Jordi especial al Matarranya » Temps de Franja - La Franja
| #
[…] Source: Un Sant Jordi especial al Matarranya » Temps de Franja […]
Reply