Toponímia de la comarca del Matarranya
// Juan Luis Camps
Lo passat dissabte 25 de novembre va tenir lloc a Queretes la presentació del mapa toponímic del terme. És sens dubte una important fita d’un llarg procés iniciat des de l’Associació Cultural del Matarranya com a proposta de contingut del conveni establert entre esta organització i la Comarca del Matarranya. Los topònims dels nostres pobles són un tresor històric i lingüístic impressionant. Si bé es cert que ja s’han fet alguns treballs en diferents pobles no estan a l’abast de la majoria de veïns i corren un greu perill de passar a l’oblit i desconeixement permanent. No de la seua desaparició, perquè molts d’ells es perpetuen per mitjà de les escriptures notarials, però com podem comprovar i així es va comentar a la xerrada, la castellanització ha donat lloc a noms esperpèntics: “la Val del Limón” per la Vall de Llimó, o “las Sietes” per la Font de les Aixetes. Lo treball ens ajudarà a corregir moltes de les seues transcripcions errònies.
Lo que vam presentar a Queretes van ser tres mapes on se recollien los topònims dels diferents elements del terme. L’acte, considerat de màxima importància, va comptar amb la presència del president de la Comarca del Matarranya i també de l’alcalde de Queretes. Desprès de les presentacions i actes protocol·laris les tècniques de la comarca Olga Ric i Anna Casasús van detallar com s’havia estructurat lo procés i la feina feta fins la data. Des de les primeres reunions amb ASCUMA, associació encarregada de la coordinació dels col·laboradors dels diferents pobles, la sintonia ha estat total. La necessitat, avantatges i fruits que s’espera del treball són culturals, lingüístics, històrics, topogràfics, socioeconòmics (turisme), etc.
Com a coordinador de la recollida dels topònims de Queretes vaig agrair amb molt d’orgull la bona disposició d’un munt de vilatans que m’han ajudat de manera entusiasta. També que el tema va començar ja als anys 70 del segle passat en aquella organització nomenada Associació Cultural Gent Jove i que encara perviu. Allí treballava incansable Toni Llerda, i amb ell vam fer los primers treballs. Un dels seus fills, l’Andreu, ha sigut una de les persones que més informació m’ha aportat. També pastors, grangers, agricultors, caçadors, especialment de los que mos trobem als esmorzars de dissabtes i diumenges. I gent de l’Associació cultural Medievo. En total mes de 800 topònims i antropònims que hem hagut de reduir a 260 per poder plasmar-los en un mapa llegible. Visites in situ, localització topogràfica exacta, fotografies, exposicions… En fi, tot un seguit d’activitats i accions que en cap cas s’acaben amb la presentació feta dissabte per un motiu molt elemental: el tema és apassionant i com deia lo nostre estimat Desideri Lombarte, conèixer pam a pam la nostra pàtria menuda és un plaer indescriptible.
Ara los mapes amb la feina feta estaran a exposició pública tant a l’ajuntament com a la Sala d’exposicions Tomàs Riva de Queretes per millorar si cal les aportacions fetes, o altres denominacions o històries dels diferents topònims. Desprès vindrà la plasmació en un mapa definitiu que es posarà a la venda particular. Finalitzat tot el projecte de Queretes es continuarà amb los altres pobles de la comarca històrica del Matarranya per l’ordre dels que tinguen més avançada la recollida.
Juan Luis Camps, Ana Casasús, Olga Ric, el president de la Comarca Radael Martí i l'alcalde de Queretes, Fernando Camps. (Fotos: Sigrid Schmidt von der Twer)
Tags: Matarranya
Trackback from your site.
Pedro J. Bel Caldú
| #
Me podeu informar quí es la persona, o persones, encarregades a Fórnols sobre el tema de la toponimia del terme?
Reply
carles teres
| #
Bon dia, Pedro. Les que coordinen els equips són les tècniques de la Comarca del Matarranya: Ana Casasús i Olga Ric. Moltes gràcies per l’interès.
Reply
Jaume Carreras Laserrada
| #
Felicitats pel treball Camps !
Reply