Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Testimoni d’una cultura pròpia*

// Rafael Martí Casals, president de la Comarca del Matarranya

Este mes de novembre farà vint anys de la primera publicació de Temps de Franja. Esta revista sorgeix en la finalitat de donar visibilitat i dignificar la nostra llengua i de contribuir a la seua normalització lingüística. Una publicació que recull lo testimoni d’unes altres que la van precedir en el temps i que tenien los mateixos objectius, lo respecte i lo reconeixement cap a la llengua materna que parlen los habitants que vivim a les comarques catalanoparlants d’Aragó.

Temps de Franja agafe este testimoni i aglutine aquelles inquietuds de tot un territori unit no sols per una cultura pròpia, sinó per la manera de sentir, conscient dels valors que l’identifiquen, del seu patrimoni natural i immaterial. Un territori heterogeni en peculiaritats pròpies però vertebrat a través d’un mateix eix, lo de la seua llengua.

Al llarg de tots estos anys, Temps de Franja ha arribat puntualment a les nostres cases recollint la vida diària dels nostres pobles. Ha estat i és el registre escrit de la història més recent de les nostres comarques. La qualitat de les seues publicacions relacionades en la més diversa temàtica fan d’esta revista un referent a tindre en compte dins i fora del nostre territori. Això s’ha aconseguit gràcies a gent compromesa en uns objectius clars, amb la idea d’obrir los nostres pobles al món, demostrant respecte a la diversitat d’opinió i en una defensa clara de la nostra cultura.

Temps de Franja no sols compleix en la missió divulgativa, també ens ha donat a molts l’oportunitat de poder llegir en la nostra llengua pròpia. Ens ha donat la satisfacció de veure expressat de forma escrita allò que ens importe i afecte com a comunitat. Un parell d’anys després del naixement d’esta publicació es va crear la Comarca del Matarranya. Durant este temps, esta institució ha estat i és sensible a la realitat lingüística del seu territori i, per tant, comparteix los mateixos valors que defense i promou Temps de Franja.

Enhorabona pel treball de tots, los que en estos vint anys, han estat darrere d’esta revista i espero que el que va començar com un gran projecte continuo sent, tot i les circumstàncies, il·lusionant i gratificador. Gràcies per Temps de Franja.

 

Rafael Martí. / Notícies del Matarranya

*Publicat a Temps de Franja n. 147, novembre 2020

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: