Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Teresa Lombarte, amistat i compromís

// Carles Sancho

L’Associació de Dones i Consumidors Kalat-Zeyd va celebrar el 8 de març el Dia de la Dona al Teatre Municipal. En esta ocasió es va voler fer un merescut homenatge a l’entitat i recordar els inicis de la seua fundació. Mercè Gimeno va presentar la jornada. Yolanda Alcalà va parlar de ‘Transició i acció’ i, a continuació, un col·loqui moderat per Mercè Gimeno amb una taula de participants formada per associades que havien format part de la Junta constituent de l’Associació Kalat-Zeyd el 1985. A les fotos de la celebració publicades a internet, n’hi ha una de les fundadores i Teresa Lombarte, una de les pioneres de l’entitat calaceitana i una de les grans dones de Calaceit.

Teresa Lombarte (a baix a l’esquerra) amb altres membres de l’Associació / ASCUMA

Teresa Lombarte va ser la primera alcaldessa de Calaceit i del Matarranya després de la restauració de la democràcia a l’Estat Espanyol, del 1988 al 1991, i des de 1983 regidora. El PSOE, a la capital cultural del Matarranya, comptava en aquells anys amb dos dones pites: Lombarte com alcaldessa i la ceramista i escriptora Teresa Jassà com a regidora. Una vintena d’anys després, una altra dona, Rosa M. Domènech, seria també cap del consistori calaceità durant dos legislatures (2004-2012) i vicepresidenta de la Comarca del Matarranya.

A part del seu pas per l’Ajuntament, Lombarte sempre estava disposada a treballar pel seu poble i va ser sòcia fundadora de l’Associació de Dones (el seu nom inicial), i presidenta del 2003 al 2006. A l’editorial del primer número de la revista Kalat-Zeyd llegim que «En 1984, siendo Teresa Lombarte concejala del Ayuntamiento de Calaceite, tuvimos la oportunidad de contactar con el assistente social, un joven que nos animó y ayudó muchísimo a que se pudiera constituir una Asociación de Mujeres». Consolidada l’entitat, començà a editar el 1996 una revista anual bilingüe, Kalat-Zeyd, que a part d’articles, explicava les activitats que es realitzaven a la població. El nom de Lombarte apareix des del primer número com a membre del consell de redacció fins el 2010. També hi va aportar articles. L’associació va publicar dos llibres de receptes tradicionals La cocina en Calaceite (1994) on Lombarte hi col·laborà amb alguns plats i A la taula… al primer crit. Com es menja al Matarranya del Bergantes a l’Algars (2004)  en què ella era la coordinadora dels recopiladors i del qual n’estava molt satisfeta per la faenada que els va suposar publicar-lo. 

Teresa i el seu marit José Bengochea, que regentaven una botiga de roba a prop de la bassa, van ser uns bons informadors per a les enquestes, realitzades a mitjan de la dècada dels 80, sobre literatura oral en català que va promoure el favarol José Bada, Conseller de Cultura del Govern d’Aragó, i que van dur a terme el seu fill Antoni Bengochea i Teresa Claramunt i que es van ampliar amb la recollida de materials per al projecte Lo Molinar uns anys més tard. El matrimoni tenia una gran amistat amb Desideri Lombarte i Rosalia Gil, amb qui havien coincidit moltes voltes de jovenetes a Pena-roja d’on era son pare. Totes estes circumstàncies els van fer uns bons defensors de la nostra llengua catalana a la Franja i socis de l’Associació Cultural del Matarranya des del seu inici el 1989. 

A Calaceitanes, 31 dones del segle XXI (2012) un exquisit volum amb textos de Mercè Gimeno i fotografies de Francesca Calaf, fa un merescut homenatge a les dones més significatives de la vila matarranyenca, on apareix una biografia més àmplia de Teresa Lombarte pel seu paper d’activista cultural, feminista i política. «És una de les dones més emblemàtiques en la microhistòria calaceitana».

Ara, en veure la foto del 8 de març al teatre de Calaceit, passen pel meu cap els bons records i les llargues xerrades al menjador de casa, sempre oberta per als amics, ple d’objectes que evocaven la seua estimada vila, on la Teresa i el seu estimat José, sempre tenien a punt una copeta i una pasta per als visitants. Gràcies per tot Teresa!


Publicat a Temps de Franja n. 161, abril 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: