Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Sant Joan al Matarranya*

// Carles Sancho

La popular festivitat de Sant Joan al Matarranya coincideix amb l’entrada de l’estiu i, per això, des de fa uns quants anys, a la nostra comarca es convoquen gran quantitat d’actes lúdics i culturals. Per exemple a la Torre del Comte se celebra la romeria a l’ermita de Sant Joan, situada a pocs metres de la població. Un edifici monumental ben conservat que amb l’església i l’ajuntament formen un conjunt arquitectònic molt interessant de visitar. Els participants van tindre missa, dinar popular i ball.

 Coral de la Vall del Tormo. / Carles Sancho

Una altra vila que celebra la festivitat de Sant Joan és Queretes que, des de fa molts anys, és dia no laborable i s’organitzen gran quantitat d’actes, amb predomini dels musicals a càrrec de l’Associació Musical Francisco Turull: cercavila, concert de la banda i actuació de la coral. També sopar popular, revetlla i foguera. A Pena-roja és tradicional anar, després del sopar, a la caminada popular que s’organitza de la vila a la Mare de Déu de la Font per a rentar-se la cara al màgic Toll de Sant Joan. Els caragols i la coca són menjars tradicionals per a celebrar la festa: ‘qui no minge caragols per a Sant Joan, no té diners en tot l’any’, diu el refrany popular. A Massalió caragolada i coca al riu Matarranya amenitzada amb focs artificials, i també se’n mengen a Valljunquera i la Freixneda. A Arenys foguera, com a Queretes i Vall-de-roures. A la Vall del Tormo enguany hi va haver una nit musical jove fins la matinada, una bicicletada popular per la via verda com cada any fins a Xerta i la presentació de la nova coral de la vila el mateix dia de Sant Joan a la plaça, formada per vint-i-dos cantaires, dirigida per la professora Ester Carrere. A Vall-de-roures la foguera i els focs artificials van anar a càrrec, com cada any, de la pizzeria Esencia durant un sopar al carrer que organitza l’establiment, la vetllada va estar amenitzada per la xaranga jove Sempre sone bé.

A estes activitats tradicionals dedicades a Sant Joan s’han afegit els últims anys la convocatòria literària i festiva de la Quema de Artistas que es desenvolupa durant tres jornades a tres municipis propers per facilitar els desplaçaments dels participants: Vall-de-roures, Beseit i Queretes. Els organitzadors de la trobada ofereixen a les poblacions tota classe d’activitats culturals per a totes les edats: exposicions poètiques, fira d’editors i autors, actuacions musicals, passejades literàries, tallers de poesia, projecte Cerillas a les escoles… Un dels objectius de l’organització, com diu Maria Lorenzo, principal responsable, és buscar la més gran implicació de la gent que viu a les viles on es du a terme el projecte. I, finalment, la convocatòria de la nit romàntica des de fa tres anys, amb predomini musical, organitzada per l’Associació dels Pobles més Bonics d’Espanya en què hi van participar al Matarranya les viles de Vall-de-roures i Calaceit, que formen part de l’entitat. Estes últimes programacions festives se celebren coincidint en l’entrada de l’estiu i la nit més curta de l’any.

 Bordón Negro a Vall-de-roures. / Carles Sancho


*Publicat a Temps de Franja n. 142, juliol-agost 2019

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: