Polos i samarretes toponímiques a Queretes
// Carles Sancho Meix
Bassa d’en Perlé, Tossal de la Grava, Sort de l’Hospital, Cantrovelles, Font dels Bassiols, Pedrera, Clariana… Els noms de lloc són els sorprenents protagonistes de l’estiu a Queretes. Per conèixer, difondre i valorar la toponímia del terme municipal la gent de la vila matarranyenca ha tingut l’encertada iniciativa d’encarregar uns polos i samarretes verd fosc on s’hi destaca un disseny molt especial i singular. Al davant l’escut de la població, en vigència des de l’inici de la dècada dels noranta del segle passat. Ara em ve a la memòria un article a les revistes Sorolla’t i La Comarca del nostre amic Toni Llerda defensant i interpretant l’escut heràldic queretà. La creu de Calatrava, els quatre pals d’Aragó (més coneguts popularment com a barres), el Corder Pasqual de Sant Joan Baptista i, damunt, la corona de vila. Al darrere, en color blanc i ben visibles els topònims locals que s’agrupen artísticament i formen la silueta del terme municipal. Tros d’en Gos, Vall Ballestera, Domenges, Rabosots, Toll d’en Vinya, Covatelles, Miravetes, Creu d’en Sastres, Capçades, Calapatans… En lletra groga més grossa el nom de la vila: Queretes i Cretas.
La simpàtica iniciativa està destinada a col·laborar en el finançament del tradicional Mercat Medieval que es celebra cada any el diumenge abans de la Setmana Santa i que compta amb una gran acceptació per part de la població, organitzadora de la convocatòria festiva, i del públic assistent.
La toponímia de la vila ja es va recopilar fa uns anys, gràcies a la col·laboració d’un grup de veïns coordinats per Juan Luis Camps i Andreu Llerda, i es publicà el 2020 un mapa toponímic del terme municipal editat pel Govern d’Aragó que es presentà als veïns i es repartí entre la població. Va ser el primer treball que es va editar a la nova col·lecció «Toponímia Aragonesa» en una campanya de recuperació i dignificació dels topònims locals promocionada per la comarca del Matarranya, l’Associació Cultural del Matarranya i el Govern d’Aragó. Un interessant patrimoni lingüístic que calia recopilar, localitzar, conservar i difondre entre la població per evitar l’oblit definitiu.
Tags: Matarranya