Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

‘Plana Rasa’ en homenatge a José A. Carrégalo

// Carles Sancho Meix

La revista Plana Rasa n. 55 de juliol, editada per l’Associació Cultural Sucarrats de Mont-roig, ha dedicat una bona part del seu contingut a retre homenatge a José Antonio Carrégalo Sancho, que ens va deixar el passat mes abril. I és que ell va ser un dels socis fundadors de l’entitat local i membre actiu durant uns quants anys del Consell de Redacció de la revista i col·laborador destacat de la mateixa, projecte cultural que fa no massa temps va celebrar els vint-i-cinc anys de trajectòria informativa a la vila de l’Alt Matarranya.

En la portada, a tot color, apareix una fotografia de Carrégalo llegint uns fulls davant d’un micròfon que és una imatge molt característica per la seua implicació en els actes culturals de Mont-roig. I un titular destacat; “A José Antonio Carrégalo in memoriam”. En les seues pàgines, en l’apartat del correu del lector més concretament, la família agraeix a l’Associació Cultural Sucarrats la iniciativa de la presentació de la seua candidatura al Premi Desideri Lombarte 2021 que concedeix el Govern d’Aragó. També podem veure el text que els representants de l’entitat cultural local van llegir durant l’acte emotiu del seu acomiadament a Mont-roig. La revista dona notícia de la concessió del Premi Desideri Lombarte 2021 amb tot mereixement a Carrégalo, al massalionenc Pasqual Vidal i a la revista Temps de Franja. Després apareixen articles dedicats d’amics mont-rogins: Javier Arrufat, Nuri Angosto i Aurelia Lombarte, de companys de l’Associació Cultural del Matarranya publicats a la revista Temps de Franja: Maria Dolores Gimeno, Artur Quintana —que li fa una extensa i interessant entrevista— i qui escriu este text i altres amics de l’escriptor mont-rogí: Carmeta Pallarés, Blanca Segurana i Ramon Isern. També es reprodueix un article col·lectiu dedicat a l’escriptor matarranyenc “Si això és un home” que es va publicar simultàniament al Diario de Teruel i La Comarca. I, finalment, recull correus breus d’Ernesto Martín, Carlos Saura, Jesús Bosque, Joaquim Serrat i Luismi Agud. Sílvia Veà-Vila, de l’Arxiu de Folklore de la Universitat Rovira i Virgili, dedica una crítica literària a Mont-roig. El patrimoni immaterial (la literatura oral) que amb el treball dels masos de la seua vila són les grans obres d’investigació de Carrégalo.

Un necessari homenatge de la revista Plana Rasa ben acompanyada dels amics que va saber guanyar durant tota una vida dedicada a viure i gaudir-la molt intensament i envoltat de la família. I pel camí la seua obra literària, d’investigació i la necessitat de compartir les experiències viscudes a través dels seus escrits, moltes d’elles recollides a les pàgines de Plana Rasa.

Coberta de la revista

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: