Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Membrado, en lo despertar d’una època

//Ramon Mur

L’exposició ‘Genuino de la tierra’, dedicada al centenari de la mort de Juan Pío Membrado Ejerique (1851-1923) i oberta a Alcanyís, suposa un viatge al passat del Baix Aragó en el pas del segle XIX al XX. En aquell moment es produí un moviment conegut com a regeneracionisme i que va tindre alguns representants de renom a la nostra comarca. Un d’ells fou, sens dubte, Juan Pío Membrado, clau en el despertar d’una nova època. 

Cartell de l’exposició / Arxiu

Després de 41 anys estudiant la vida i l’obra de Membrado, conegut com ‘il·lustre solitari’ de Bellmunt, he descobert que queda molt per descobrir sobre una època que resultà apassionant a la Terra Baixa de l’Aragó pels canvis transcendentals que s’hi produïren. Investigar personatges com Pardo Sastrón, Loscos, Vidiella, Taboada, Bardaviu i altres suposa, com ara es diu, posar en valor el desenvolupament integral d’un territori on tot arribava amb el retard d’un ferrocarril que va entrar a Alcanyís el 1895 però que desaparegué el 1973.

La mostra sobre la vida i l’obra de Membrado està oberta a la Biblioteca Municipal d’Alcanyís des del 6 d’octubre fins el 15 de novembre. La coordinadora i comissària és l’arxivera local i historiadora de l’art, Teresa Thomson, que l’ha estructurat en quatre seccions: la primera dedicada a la biografia de Juan Pío Membrado, la segona a les seues obres, la tercera al regeneracionisme i l’última al ‘món’ on transcorre la seua vida. Tots estos temes s’exposen en un conjunt de làmines i vitrines. Per a les imatges de les primeres s’ha comptat amb el valuós fons fotogràfic de Carlos Estevan Membrado, conservat a l’Arxiu de la Casa Ejerique de Valldesgorfa. Els diferents materials exposats procedeixen majoritàriament de l’Arxiu Membrado, ubicat a la seua casa natal de Bellmunt de Mesquí, complementant-ho amb volums i documents de l’Arxiu-Biblioteca Municipal d’Alcanyís.

Amb motiu de l’any del centenari del traspàs de Membrado, s’han organitzat d’altres actes com la projecció del curtmetratge El porvenir de mi pueblo de Miguel Santesmases, seguit d’un debat que tingué lloc durant la Setmana Cultural de la vila, el passat mes d’agost. Per a commemorar també el centenari es publicarà properament un llibre sobre l’epistolari de Membrado, que recopila cartes rebudes entre 1894 i 1923. L’obra es titularà Cartas a Bellmunt i els seus autors són el filòleg José Domingo Dueñas, de la Universitat de Saragossa en el campus d’Osca, i l’historiador Carlos Serrano, director de ‘Rolde de Estudios Aragoneses’ que editarà l’obra. Al mateix temps, l’Instituto de Estudios Turolenses (IET) té en llista d’espera la traducció al català que l’escriptor Juli Micolau ha realitzat de la primera novel·la Sadutija. Anales secretos de la casa Membrado, publicada el 1990 pel Centro de Estudios Bajoaragoneses (CESBA).

Ramon-Mur-expo-Juan-Pio-Membrado
Inauguracio-expo-Juan-Pio-Membrado
Expo-Juan-Pio-Membrado

Publicat a Temps de Franja n. 159, novembre 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: