Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Matarranya Íntim a la Freixneda

// Carles Sancho

A la Freixneda, enguany, el festival ‘Matarranya Íntim’ commemorava els 10 anys d’exitosa trajectòria, l’últim cap de setmana de juliol per no coincidir la seua programació amb les festes d’agost que celebren la majoria de les viles de la comarca. Com molt bé anunciaven els responsables de l’organització «Matarranya Íntim és un festival pioner en dur les arts escèniques d’avantguarda a l’interior de les cases particulars i espais singulars del medi rural aragonès, amb l’objectiu de dinamitzar el panorama cultural de la comarca del Matarranya i posar en valor la seua riquesa cultural».

Aquell 2013, inici del festival a Ràfels, queda molt lluny i la convocatòria estival està ara totalment consolidada. Cada any ens retrobem a un poble diferent un públic fidel que repetim atrets per l’oferta de qualitat programada i a la que s’hi sumen molts dels veïns de la vila amfitriona que acull el festival. Enguany, com que la venda d’entrades s’ha fet molt majoritàriament a través d’internet, divendres 28 dia de la inauguració de la convocatòria, més d’un 85% de l’aforament ja estava compromès i això que la programació de les actuacions es va publicitar amb només una setmana d’antelació.

A la Freixneda la temàtica política ha estat present a gran part de les propostes perquè el festival ha coincidit amb una primavera i un estiu amb convocatòries electorals municipals, autonòmiques i nacionals. Tierra memoria, Plàstic, El flautista d’Hamelín i Bannon són alguns títols oferts que tractaven qüestions polítiques. Com cada any els responsables de la programació ofereixen espectacles gratuïts i altres de pagament. En esta edició del festival s’han comptabilitzat fins a 2000 espectadors, tot un nou èxit segons els organitzadors, i això els anima a seguir treballant amb el projecte escènic innovador amb arrels valencianes que ha anat integrant durant estos deu anys gent del territori, tant en l’equip tècnic com en els participants. Diferents activitats escèniques per a tot tipus de públic: teatre, música, dansa, poesia, malabars, performance, visita guiada a la població, exposició de pintura, cabaret… a llocs singulars i sorprenents: a l’ermita de Santa Bàrbara, a la casa del Milionari, al Convent, a casa dels Belgues, al Palau de l’Encomienda, a la casa Parroquial o a la Galeria 22. La Freixneda s’ha convertit durant un llarg cap de setmana de juliol en el centre de la cultura del territori i en un referent monumental per visitar.

Actuació al Matarranya Íntim. / C. Sancho

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: