Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Lo Mas de Llaurador, referent de la lluita contra els macroprojectes energètics

// Arnau Timoneda

Lo Mas de Llaurador, la vila on mai va arribar l’electricitat, s’ha convertit en el referent de la lluita de la població contra els macroprojectes dels aerogeneradors al Matarranya i així, el diumenge 21 del passat mes de maig, es va organitzar la II marxa senderista fins la vila despoblada el 1992, ja que l’any passat es va fer la primera convocatòria. Les entitats

Participants en la marxa reivindicativa / Maribel Sancho Timoneda

organitzadores van ser Valjunquera por los paisajes, Valdeltormo por los paisajes i Gent del Matarranya amb la col·laboració dels ajuntaments de Valljunquera i la Vall del Tormo i Teruel por los paisajes. A la jornada reivindicatiu hi van participar més de 200 persones que es van convocar davant de l’església recent restaurada. Els marxadors eixien agrupats uns de la Vall i els altres de Valljunquera per coincidir cap a les 12 del migdia al Mas. Un cop arribats tots al seu destí, es va llegir un manifest en contra de la massificació eòlica i a favor de la pervivència dels paisatges, es va explicar la història del Mas i les causes de la seua despoblació perquè cap poble arribe a esta situació com pot suposar la instal·lació de gegants aerogeneradors i de les autopistes elèctriques. Després hi van haver activitats més lúdiques com bombolles gegants de sabó per als més menuts i, en acabat, dinar popular. 

Unes setmanes abans de l’organització de la marxa havia aparegut a la premsa la notícia que en el projecte de la nova línia elèctrica d’alta tensió de Valdepilas a Favara a Vall-de-roures es pretén aixecar una torre a uns 70 metres de distància de la restaurada i recent inaugurada església del Mas. Una situació surrealista. A part del valor monumental i artístic del temple, al voltant del despoblat la comarca del Matarranya ha creat, estos últims anys, un punt d’informació comarcal sobre el lloc, tres vies de BTT —una que precisament es denomina Lo Llaurador— i un camí eqüestre. 

I és que el Mas de Llaurador s’ha convertit en un símbol resistència contra el despoblament del Matarranya. Va desaparèixer a causa, entre altres motius, de la guerra civil -perdent la meitat del veïnat- i per la falta de la línia elèctrica que mai va arribar al Mas i, ara, les nostres viles i els nostres paisatges poden estar en perill precisament per les poderoses empreses elèctriques que pretenen enriquir-se a través de macroprojectes energètics que poden malmetre el territori i ajudar a la despoblació de les viles del Matarranya.


Publicat a Temps de Franja n. 158, juliol 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: