L’IET i la llengua catalana
// C. S. M.
L’Instituto de Estudios Turolenses, creat per la Diputació de Terol el 1948 comptava amb tres línies d’actuació: ajuts a la investigació a través de diverses publicacions; la celebració de congressos jornades i conferències, i exposicions i actes públics. Però fins el 1987 l’entitat res havia fet pel reconeixement, dignificació i promoció de la llengua pròpia i històrica de les vint-i-cinc viles catalanoparlants de la província. La nostra col·laboració amb l’IET s’inicia el 1988 quan Artur Quintana, en nom d’un col·lectiu d’investigadors va sol·licitar un ajut, per promoure una «Recollida de la literatura popular catalana al Baix Aragó», petició que ens va ser acceptada. Una vegada acabada la recerca l’entitat terolenca es comprometia a publicar els materials recollits.
L’IET compleix la promesa i el 1995 es publica, amb col·laboració d’ASCUMA i Carrutxa, Lo Molinar. Literatura popular catalana al Matarranya i Mequinensa, el volum 1. Teatre i narrativa a cura d’Artur Quintana i el 3. Gèneres menors de literatura popular a cura d’Hèctor Moret, editats en la col·lecció «Lo Trill» de l’ASCUMA. I, un any després, 2. Cançoner a cura de Lluís Borau i Carles Sancho. La bona col·laboració d’ASCUMA amb l’IET en la recerca de la literatura popular portarà a la primera a la seua adscripció a l’entitat terolenca el 1998. L’any següent Artur Quintana demana un ajut a l’IET per a recuperar la correspondència de Desideri Lombarte i gràcies a eix suport el 2002 es publica Epistolari de Desideri Lombarte (1981-1989) a cura de Artur Quintana, el núm. 8 de la col·lecció «Lo Trill». El 2007 José Miguel Gràcia com a president d’ASCUMA i Carles Sancho formaran part del Consell Científic de l’IET, el primer fins el 2011 i el segon fins 2013.
En una reunió del Consejo Científico el 2008 Montserrat Martínez, presidenta de l’IET, proposà crear una col·lecció de llibres en català que va ser molt ben rebuda, sense excepcions, per tots els membres del consell. «Lo Trinquet» serà el nom del projecte i Artur Quintana serà el director i el consell editor el formaran José Miguel Gràcia, Artur Quintana i Carles Sancho. L’any següent es van publicar els dos primers números de la col·lecció: Roda la mola. Poesia del Baix Aragó de llengua catalana dels orígens als nostres dies a cura d’Artur Quintana i Fora de temps, fora de lloc, una obra de teatre de Marta Momblant, barcelonina que visqué llargues temporades a Beseit. En la presentació de la col·lecció s’estableix que «tindrà un ritme de publicació de dues obres l’any» però va ser l’únic any que ho va complir. L’any següent es va publicar el tercer volum de «Lo Trinquet» Pasqual Andreu, lo Florit, un poemari sobre el bandoler, de José Miguel Gràcia. Una novel·la històrica inèdita de Desideri Lombarte serà el següent títol de la col·lecció, Les aventures del sastre Roc d’Arça que es publicarà el 2011. Un any més tard es publica Menú: la cuina del cor, un poemari de Cesc Gil, autor català d’origen pena-rogí.
El 2013 l’IET edita la revista Turolenses, portaveu de totes les entitats culturals de la província (entre elles ASCUMA) de la qual n’Artur Quintana serà nomenat membre del Consell Assessor. Durant estos deu anys s’ha publicat col·laboracions en català de Juli Micolau, Hèctor Moret, Artur Quintana, Lluís Rajadell, Carles Sancho, Emili Samper i Carles Terès. Senderes de gebre, novel·la de la beseitana Susana Antolín, serà el sisè número de «Lo Trinquet», publicada el 2015.
L’IET col·laborarà amb Onada Edicions en la publicació el 2018 de Maquis i masovers: entre la resistència, la supervivència i el terror, de Raül González Devis. L’entitat terolenca editarà, en format digital el 2019, el Llibre dels testaments (1398-1429) d’en Pere Oriola, notari de Fondespatla. Edició i estudi lingüístic del professor de la Universitat de Saragossa i president de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua Javier Giralt Latorre, treball que es pot baixar gratuïtament d’internet. Una nova col·lecció de l’IET veurà la llum el 2021 Biblioteca Turolense, «dedicada a l’obra completa d’autors de la província», que s’iniciarà amb Obra poètica completa de Desideri Lombarte, l’edició de la qual és a cura d’Hèctor Moret, Artur Quintana i Carles Terès. Després de set anys sense publicar cap títol a la col·lecció «Lo Trinquet», el 2022 sortí al carrer Aplec, un poemari del freixnedí Juli Micolau.
Estem d’enhorabona per este aniversari tan especial a tots els qui formem part de l’Instituto de Estudios Turolenses pels setanta-cinc anys de camí recorregut des de la seua constitució el 1948, pel foment i la promoció de la investigació i divulgació cultural en el nostre territori. Estem especialment agraïts per la col·laboració en el nostre projecte associatiu –ASCUMA— durant estos últims trenta-cinc anys en què hem caminat plegats. Desitgem que l’entesa es perllongui per molt de temps per bé de la nostra llengua i cultura.
Publicat a Temps de Franja n. 157, abril 2023
Tags: Matarranya