L’estiu al Matarranya
// Carles Sancho Meix
En el primer estiu postpandèmia la població del Matarranya ha tornat a la quasi normalitat, sense gaires restriccions, encara que de tant en tant es veia alguna mascareta pel carrer perquè encara era necessària en alguns llocs molt concrets –farmàcia, metge, transport públic…
ASCUMA va organitzar xerrades, presentacions de llibres i la primera Junta presencial, encara que dos membres de la mateixa no van poder desplaçar-se a la nova seu de l’entitat a Calaceit i la van poder seguir i participar on line.
El Matarranya Íntim enguany va canviar la data del festival de les arts escèniques. No es va celebrar a finals de juliol o primers d’agost, com era costum, i es va passar a la primera setmana de setembre. La població que va acollir la convocatòria va ser Calaceit que en ser una vila més gran va fer que els espais fossin més amplis, augmentant notablement l’assistència d’espectadors. L’any que ve, per commemorar els 10 anys del Matarranya Íntim, es celebrarà a Ràfels, vila on va nàixer el projecte.
A les festes majors de les nostres viles els jóvens van reivindicar en alguns ajuntaments que els quintos del 20 i 21 com no van participar a les anteriors festes, degut a les raonades restriccions de la pandèmia, poder-ho fer enguany sense restriccions. Així que a les festes majors hi va tres quintes de reines, dames i acompanyants i, per tant, més implicació de la gent jove en els actes programats. En el cas de Vall-de-roures va suposar que hi va haver tres dissabtes seguits en el mes de juliol en què es van fer les presentacions de reines, dames i acompanyants de les tres quintes per separat. El pregó de les festes del dia 14 no va poder celebrar-se a la plaça perquè a l’entaulat no hi cabien el presentador, l’ajuntament, les tres quintes i el pregoner i van haver de traslladar l’acte al pati del castell, aprofitant que la setmana anterior havien fer els festivals del castell i hi havia un gran entaulat i cadires. El lloc més ampli, amb seients per als assistents i amb una acústica perfecta i difícil d’aconseguir a la plaça. En els parlaments ens va sorprendre la reina del 2022 que va fer tota la seua intervenció en la llengua de la vila, com ha de ser, però que és estrany la seua presència en els actes públics a la capital del Matarranya.
A Beseit, en la ruta del Parrissal ha guanyat este estiu uns metres més de recorregut per la col·locació de noves passarel·les de fusta als Estrets, on el riu Matarranya travessa un pas espectacular de només 1,5 m d’ample, 60 m d’alt i 200 m de longitud. A més s’han inclòs altres itineraris des del Parrissal.
La Comarca del Matarranya ha itinerat les dos últimes exposicions per les viles del territori, aprofitant la afluència dels visitats durant l’estiu. “Oliveres centenàries i singulars del Matarranya” i “Sant Antoni al Matarranya”, esta última inaugurada la passada primavera a la seu comarcal a Vall-de-roures.
La “Quema de artistas” convocatòria que es celebrava cada any per Sant Joan entre Vall-de-roures i Beseit, encara que en l’última edició també hi va participar Queretes, on hi tenia una destacada presència la poesia, la música i la gastronomia, este estiu no s’ha organitzat. L’última, la VIII edició que correspon al 2020, es va suspendre per la pandèmia i ja no s’ha tornat a celebrar. No tenim notícies si es tornarà a convocar.
Per a la festa major del Mas de Llaurador, sant Joan Degollat, celebrada el 28 d’agost, es va inaugurar la restauració de l’església de la població, abandonada pels últims veïns el 1962. Encara que fins la dècada dels 90 del segle passat mossèn León, rector de la Vall del Tormo, continuava celebrat missa cada diumenge. A conseqüència de la pandèmia no s’havia pogut inaugurar abans. Els veïns de Valljunquera i de la Vall del Tormo es van reunir al Mas per participar en la celebració.
Tags: Matarranya