Les campanes de la Portellada
// Carles Sancho
La Portellada ha dut a terme durant la primera quinzena d’agost una intensa programació cultural per a totes les edats. L’última convocatòria, diumenge 13, es va dedicar a fer un homenatge a les campanes de la població recentment restaurades. Al matí els campaners de la població, Bedet i Diego, van ensenyar, a tots els menuts que van voler participar, el toc d’alarma que sonava a la vila per alertar els seus veïns d’algun perill imminent a la vila.
A la tarda l’activista cultural i professora Pepa Nogués, resident a la Portellada, ens presentà ‘Les campanes mos parlen’ una conferència i col·loqui a càrrec de Rosa Canela antropòloga i tècnica de cultura popular i tradicions, on ens va passar un vídeo de diferents tocs de campanes a la Portellada enregistrat l’any passat pels campaners de la vila. La conferenciant ens explicà les característiques de les campanes de la població i diferents fets i anècdotes sobre les mateixes i les seues experiències sobre este patrimoni cultural tan singular, sobretot a les comarques tarragonines, on exerceix la seua activitat professional. Remarcà als assistents la importància de conservar, restaurar i posar en valor este patrimoni que durant molt de temps ha estat oblidat i en perill de perdre definitivament els tocs de campanes després de l’electrificació dels nostres tradicionals campanals. Després hi va haver un col·loqui sobre les campanes i els campaners de la nostra comarca i es va donar referència de l’estudi que va començar fa uns mesos el Departament de Patrimoni del Matarranya sobre la creació d’un inventari de catalogació de les campanes i una recopilació exahustiva dels diferents tocs a totes les viles del territori.
Acabada l’activitat programada alguns assistents vam demanar poder veure el campanal de l’església parroquial de Sant Cosme i Sant Damià i, com que es va comprovar que el temple estava obert perquè hi havia assaig del cor parroquial, una dotzena de persones vam poder pujar a la torre on es custodien les campanes. La gran -Sant Cosme i Sant Damià- i la mitjana – l’Immaculada Concepció- són de final del segle XVIII -1795 i 1794 respectivament- i la menuda -Sant Francesc Xavier- data de 1970, s’han restaurat recentment i electrificat sense que això impidisca fer el toc tradicional manual. A més, a la torre, també es conserva l’antiga matraca que queda pendent d’una necessària restauració. En l’interior del temple vam poder contemplar, una vegada més, el gran Crist a la Creu de ceràmica de l’artista i activista cultural calaceitana Teresa Jassà. A l’eixida de l’església vam poder saludar Sargar Palanques musicòloga, organista i fundadora de l’Arxiu Messeguer-Palanques a la Portellada.
Tags: Matarranya