L’ensenyament del català a l’IES Matarraña, com l’aigua riu amunt
El nou curs comença amb retallada d’horaris i sense garantir el transport dels alumnes
// Redacció
L’ensenyament del català a l’Institut d’Educació Secundària (IES) Matarraña de Vall-de-roures continua, amb el començament del present curs, la seua carrera d’obstacles particular. Enguany l’aplicació de la nova llei educativa, la LOMLOE, ha portat com a conseqüència negativa per al català una retallada d’horaris i un greu problema de transport per a 15 alumnes, procedents de pobles de la comarca del Matarranya i que s’han de buscar la vida per a tornar a les seues cases a l’acabar la jornada.
La nova llei educativa ha comportat que els alumnes de català de primer i segon curs de l’ESO haguen de rebre les classes d’esta assignatura en una hora de prolongació d’horari de l’IES, la setena, dos dies a la setmana. Quedar-se a estudiar la llengua materna els deixa sense autobús per a tornar als seus pobles perquè les rutes de tornada ixen de Vall-de-roures a l’acabar l’horari habitual i no esperen a que acaben els estudiants de català, una hora més tard.
Una altra novetat, també negativa, és que per als alumnes de primer, segon i tercer curs de l’ESO, l’ensenyament del català passa de tres a dues hores setmanals, un inconvenient més per a que els jóvens puguen acabar els estudis de Secundària amb ple domini de la llengua autòctona.
Els pares de la quinzena d’alumnes afectats per la impartició del català en la prolongació horària, i per tant sense accés a la ruta de transport escolar de tornada de l’IES, han manifestat el seu malestar per esta situació.
Des de l’Administració educativa la resposta ha estat carregar la solució del problema a l’esquena de les famílies. El Departament d’Educació proposa als pares dels estudiants afectats que assumisquen el transport a l’acabar les classes de català de la setena hora i, previsiblement al mes de juliol —sense més concreció—, rebran un ajut econòmic per compensar el cost del taxi o del vehicle particular utilitzat.
Als estudiants de català, cursar esta assignatura els suposa un sobreesforç que els pot animar a abandonar, a l’allargar la seua jornada educativa i al no poder pujar al bus de transport escolar com la resta dels companys. A més, com explica la portaveu de l’Associació de Pares del Matarranya per l’Escola en Català ‘Clarió’, Pepa Nogués, l’aprenentatge del català queda desvinculat de la resta de l’activitat del centre educatiu, com un afegit o un cos estrany.
Clarió entén que, com ja ha passat altres vegades a l’IES Matarraña, l’ensenyament del català pateix una clara discriminació respecte de les altres matèries. L’Associació ha tingut contactes amb l’equip directiu de l’Institut i amb l’Administració per aconseguir que sigue esta la que, com passa amb la resta de l’alumnat, es faci càrrec el transport dels estudiants.
Pepa Nogués adverteix que la situació encara pot empitjorar perquè l’aplicació de la LOMLOE comportarà a la llarga la substitució de l’actual projecte educatiu del català a l’IES Matarraña, un programa que ha permès millorar dràsticament els percentatges d’alumnes que cursen esta assignatura, que ha passat del 20% al 60%. Li preocupa que, en la futura planificació del centre, el català hague de competir amb altres assignatures també atractives per a l’alumat.
Lamentablement, Nogués, amb experiència com a professora de català a l’IES Matarraña a més de mare d’alumnes, constata que, «cada vegada» que hi ha canvis legislatius a l’ensenyament, l’assignatura de català és la més perjudicada. I un altre obstacle s’afegeix a la seua accidentada trajectòria educativa.
Cap dels altres set instituts de la Franja on s’ensenya el català ha hagut d’aplicar canvis en la seua planificació que perjudiquen l’assistència dels alumnes. Des de Clarió destaquen que la situació de l’aprenentatge de la llengua catalana a l’IES Matarraña és, actualment, la pitjor en tota la seua trajectòria, al deixar en mans dels pares el transport. Manifesten la seua preocupació perquè s’interrumpisca una tendència ascendent en el nombre d’estudiants des que en 2017 va començar a remuntar.
Publicat a Temps de Franja n. 155, novembre 2022
Tags: Matarranya