Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

L’alcanyissà Santiago Martínez, vicerector

Descentralització de l’IET 

// C. S.

Inmaculada Plaza, directora de l’Instituto de Estudios Turolenses proposarà al consell rector de l’entitat provincial el nomenament de Santiago Martínez com a nou vicerector de l’IET. La iniciativa ve a conseqüència de voler comptar al cap de la institució, a part de la directora més vinculada al món  científic, una persona de perfil complementari des de l’àrea de l’art, de les humanitats i de la gestió. La necessària descentralització de l’entitat i donar més protagonisme al Baix Aragó històric són altres dels objectius que s’ha marcat l’IET que enguany celebra el 75 aniversari. La directora gestionarà des de la capital i Santiago Martínez assumirà la representació de la institució per tota la província.  

Actualment, el previsible vicerector, és coordinador del Centro Integral para el Desarrollo del Alabastro i professor associat del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Saragossa. Ha tingut relació amb el Matarranya perquè ha segut gerent del Consorci del Patrimoni Ibèric d’Aragó, on hi són inclosos els Centres d’Interpretació de Calaceit, la Vall del Tormo, Queretes i Massalió, i dirigí i coordinà la informatització i restauració de l’Arxiu Històric Municipal de Fondespatla que compta amb una documentació molt rellevant que s’inicia amb els pergamins medievals, la major part en català, que es comencen a escriure al segle XII i que podem descarregar-se a travès d’internet. 

El nomenament d’un vicerector baix-aragonès és molt important per al nostre territori per així poder atendre millor les nostres necessitats culturals i, a més, perquè l’Instituto de Estudios Turolenses és l’editora de la col·lecció en català de ‘Lo Trinquet’ que acaba de publicar ‘D’arbres i progressies’ poemari de Josep Miquel Gràcia i que té en preparació: ‘Estampes de família 1789-1950’ d’Artur Quintana i Sigrid Schmidt, ‘Sadurija’ de Ramon Mur -amb traducció al català de Juli Micolau i ‘Ramla Matraniya. Una antologia de prosa en català (dels orígens a l’actualitat)’ a cura d’Hèctor Moret i Maria Teresa Moret. 


Publicat a Temps de Franja n. 160, gener 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: