Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

L’activisme local a la Portellada

// Carles Sancho Meix

La Portellada és un poble dinàmic on la gent que hi viu destaca per engrescadors projectes col·lectius que busquen millorar la vida del seu veïnat. És el que comporta viure en una població molt menuda però activa, de només 236 habitants segons el cens del 2022. Un dels que més m’ha impressionat és la restauració de l’ermita de Sant Miquel i els seus voltants, situada en un lloc privilegiat dalt d’un tossal prop de la població on, l’any 1987 els jubilats, van habilitar un mirador de la vila extraordinari. Però, a més, s’ha adequat un lloc per als més menuts, un passeig agradable des de la vila fins l’edificació religiosa i un espai per menjar o reunir-se. 

Concert d’harmònium l’agost d’enguany / M. Villoro

Un altre projecte singular que es va treballar molt va ser la recopilació de fotografia antiga, on per engrescar els veïns, es van fer exposicions que, finalment, va culminar en la publicació d’un volum, sufragat amb l’esforç econòmic dels portellencs. El llibre titulat La Portellada 1984-1994: 100 años de historia en retratos (2018) mostra tot el material fotogràfic aportat per la gent: més de 600 fotografies i un DVD amb més de 4200. Els organitzadors, l’Associació Cultural Quintos-68/ Penya Rostoll, mai haurien pensat recopilar-ne tantes. 

També podem ressenyar que en la celebració de la festa de Sant Antoni, s’hi ha fet diverses vegades, amb la necessària col·laboració dels veïns, l’obra teatral dedicada al sant i que, per no oblidar el text, s’ha publicat al llibre Las tentaciones de San Antonio en La Portellada (1997) a càrrec d’Antonio Beltrán, on es recull l’obra rescatada de la memòria d’Àngel Martí Esteve. En la representació apareixen els Diables de Sant Antoni i, arran de la seua última teatralització l’any 1990, es va crear el grup de Correfocs Diables de Sant Antoni amb lo Llangosto de foc, que durant molts anys van actuar i animar les festes de la vila i es van passejar per moltes localitats de l’Aragó i Catalunya.

La recent restauració de les campanes i la matraca de Setmana Santa, la divulgació dels tocs de les mateixes i l’adequació per acollir-les al campanal del temple parroquial, va ser una iniciativa popular que va començar el 2019 i que ha acabat enguany. Una altra va ser l’adquisició de l’harmònium el 2017 a la presó Model de Barcelona que, després d’una laboriosa restauració, va arribar a la població el 2019, per ubicar-lo a l’església. L’A.C. Q-68/P. Rostoll amb l’Arxiu Amada Meseguer van ser els promotors de la iniciativa i, últimament, els organitzadors dels Concerts anuals d’harmònium durant la Setmana Cultural del mes d’agost.

La Fira de l’Hort i el Jardí es una convocatòria de nova creació al Matarranya, que es celebra anualment coincidint amb l’1 de maig, on hi col·laboren molts veïns. Fins ara se n’han fet 8 edicions. A part de les parades pels carrers, hi ha moltes activitats per a tothom: xerrades, música, demostracions, tallers, actuacions, exposicions, animació… 

La Portellada també participa en la iniciativa conjunta de l’ASCUMA i de la Comarca del Matarranya de recuperar la toponímia urbana i del terme municipal, com a part del nostre patrimoni immaterial. Víctor Vidal i Marco Aurelio Villoro són els responsables del treball que ja tenen molt avançat. Esperem veure editat ben prompte el mapa toponímic del municipi, perquè tota la cartografia que es vaigue editant, evito la castellanització, de vegades ridícula, dels nostres noms de lloc tradicionals. 

L’afició a la música dels veïns de la població va fer possible la creació de la secció de música de l’Asociación Cultural El Portillo de la Portellada, que per aconseguir una major consolidació va unir-se, el 1996, a l’Asociación Musical Valderrobrense per formar l’actual Asociación Musical Banda Comarcal San Antón. En esta entitat supramunicipal s’han format molts veïns de la població interessats per la música. La banda San Antón recentment va celebrar el seu vint-i-cinquè aniversari i espera celebrar-ne molts més perquè està ben consolidada amb la creació de l’Escola Municipal de Música de Vall-de-roures.

Instal·lació de la matraca l’any passat al campanal de l’església / M. Villoro
Instal·lació de la matraca l’any passat al campanal de l’església / M. Villoro

Publicat a Temps de Franja n. 159, novembre 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: