La toponímia de la Vall del Tormo
// Arnau Timoneda
El novembre del 2017 es presentava el primer mapa toponímic de la comarca del Matarranya a Queretes, treball coordinat per Juan Luis Camps, iniciativa promoguda per l’Associació Cultural del Matarranya i la Comarca del Matarranya, amb el suport del Govern d’Aragó. El passat diumenge, 24 de febrer, dins de la programació del Dia de la Llengua Materna, es va presentar a la població la toponímia de la Vall del Tormo. Iniciaren l’acte Rafael Martí, president de la comarca del Matarranya, i José Miguel Timoneda, alcalde de la població, que agraïen al públic la seua presència a l’acte i el seu permanent compromís amb la cultura. Continuaren la presentació Olga Ric, del Departament de Medi Ambient de la comarca del Matarranya, i Ana Casasús, del Departament de Patrimoni, que comentaren breument el projecte ‘Recuperant la toponímia del Matarranya’, argumentaren que “ASCUMA disposa de mitjans personals, voluntaris de diferents punts de la comarca i l’administració comarcal disposa de personal i mitjans tècnics”, d’aquí la necessària col·laboració de les dos entitats comarcals en els projectes culturals comuns. I Carles Sancho, com a autor de la recollida toponímica de la seua vila, va explicar el procés del treball i diferents anècdotes i curiositats dels noms de lloc de la Vall, entre elles que no ha trobat cap topònim en castellà, tots ho són en la nostra llengua, malgrat que fins el 1629 no va ser un municipi independent d’Alcanyís. Només ‘lo Serrau’ pot vindre de ‘el Cerrado’, propietat tancada amb una paret. Al final de la xerrada, els assistents a la convocatòria, van fer preguntes sobre el Mas de Llaurador, una població abandonada a la dècada dels 60 del passat segle, molt a prop de la Vall amb lligams encara molt presents amb la nostra vila i on, recentment, se li ha atorgat un ajut del Govern d’Aragó per a restaurar la seua església, l’únic edifici que encara resisteix el pas del temps.
El mapa toponímic presentat diumenge estarà exposat al públic a l’Ajuntament i a la Casa dels Jubilats perquè els veïns presenten aportacions o al·legacions sobre el treball que s’ha fet i, més tard, seran estudiades per veure si es poden incorporar al mapa definitiu que publicarà la Comarca del Matarranya per a recuperar definitivament i fer difusió d’este important patrimoni immaterial de les viles.
Mapa amb els topònims
Diferents moments de la presentació. / Roser Tiñena
/ Comarca del Matarranya
Tags: Matarranya
Trackback from your site.
La toponímia de la Vall del Tormo » Temps de Franja - La Franja
| #
[…] El novembre del 2017 es presentava el primer mapa toponímic de la comarca del Matarranya a Queretes, treball coordinat per Juan Luis Camps, iniciativa promoguda per l’Associació Cultural del Matarranya i la Comarca del Matarranya, amb el suport del Govern d’Aragó. El passat diumenge, 24 de febrer, dins de la programació del Dia de la Llengua Materna, es va presentar a la població la toponímia de la Vall del Tormo. Iniciaren l’acte Rafael Martí, president de la comarca del Matarranya, i José Miguel Timoneda, alcalde de la població, que agraïen al públic la seua presència a l’acte i el seu permanent compromís amb la cultura. Continuaren la presentació Olga Ric, del Departament de Medi Ambient de la comarca del Matarranya, i Ana Casasús, del Departament de Patrimoni, que comentaren breument el projecte ‘Recuperant la toponímia del Matarranya’, argumentaren que “ASCUMA disposa de mitjans personals, voluntaris de diferents punts de la comarca i l’administració comarcal disposa de personal i mitjans tècnics”, d’aquí la necessària col·laboració de les dos entitats comarcals en els projectes culturals comuns. Continuar llegint… La toponímia de la Vall del Tormo » Temps de Franja […]
Reply