Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

La història al dia al Baix Aragó-Casp*

// Redacció

Durant quatre setmanes, des del 20 de setembre al 19 d’octubre, en caps de setmana consecutius, a les diferents poblacions del Baix Aragó Casp s’han celebrat unes jornades sobre la seua historia contemporània, amb lo títol «La Comarca en su historia». Ho organitza l’associació Bajoaragonesa de Agitación y Propaganda, promotora de la publicació digital El Agitador (www.bajoaragonesa.org/elagitador). La presentació va ser a l’ajuntament de Chiprana, seguida de la conferència de l’investigador caspolí Manuel García Barceló “1938, Chiprana: Primera etapa en la batalla de Caspe”, sobre l’avançament de les tropes franquistes per la localitat los 15 i 16 de març de 1938, a la Guerra Civil espanyola.

 



Cartell de les jornades

 

Esta etapa històrica és la línia principal de les jornades, afegint-se a la commemoració l’any passat del 80è aniversari de la batalla a la ciutat de Casp. La Bajoaragonesa Agitación y Propaganda, que des de fa un temps promou activitats d’investigació i recuperació de la memòria històrica, ara inaugura allí un “Centro de interpretación república, guerra y posguerra en Caspe”, projecte conjunt amb l’Ajuntament de Casp, que el 21 de setembre va presentar José Luis Ledesma, doctor en Història Contemporània i professor a la Universidad Complutense de Madrid. Estes iniciatives lliguen amb unes altres de la Universidad de Zaragoza, com lo curs en línia “El Consejo de Aragón” sobre l’experiència de govern llibertari que, amb capital a Casp, se va practicar a l’est d’Aragó entre 1936 i 1937*. També es va presentar a Casp lo divendres 27 de setembre, lo mateix dia en què, a continuació, Juan Manuel de Prada va intervindre com a editor de La voz sola, un recull dels poemes i articles de la periodista, esportista i activista feminista Anna Maria Martínez Sagi (1907-2000), entre ells algunes cròniques de guerra escrites des de la ciutat baixaragonesa per a La Noche i Nuevo Aragón.

Al Saló de Plens de Favara, l’endemà, Iván Heredia Urdaiz, doctor en Història Contemporània per la Universitat de Saragossa, va explicar el seu llibre Encarceladas. Historia de las cárceles de mujeres de Zaragoza (1936-1954), que segons indica el títol analitza experiències de les preses durant la guerra i primera postguerra a Torrero i a la posterior presó del carrer Predicadores de Saragossa. Al de Maella, este 18 d’octubre, l’historiador Juan Manuel Calvo, membre del Centro de Estudios Locales de Andorra (CELAN) i de la Junta de l’Amical de Mathausen, va presentar Dentro de poco os podré abrazar. Supervivientes aragoneses de los campos nazis, un recull d’onze biografies d’empresonats a diferents camps de concentració, a on van anar a parar després de la guerra espanyola i que van aconseguir eixir vius.

De la Guerra Civil al present, lo documental ¿Por qué te vas? recorre l’emigració política posterior a 1938 fins la recepció actual de magrebins a la comarca; dirigit pels caspolins Miguel Lorén i Jesús Cirac, produït per la Bajoaragonesa (www.porquetevasfilm.com) i estrenat l’agost de 2018, ha passat pels principals festivals d’Aragó per tornar a projectar-se a Casp lo 21 de setembre i a Faió el 19 d’octubre al local de la Sociedad Juventud Fayonense. Eixe dia a Nonasp, al Saló Polivalent, es va projectar Buñuel en el laberinto de las tortugas, una proposta d’animació del valencià Salvador Simó —preseleccionada a la millor pel·lícula de parla no anglesa dels Òscar— sobre el cineasta de Calanda i la filmació al 1933 del seu famós documental Las Hurdes, tierra sin pan.

Lo públic més jove també ha estat considerat. Perquè dissabte 5 d’octubre, a la Casa Bosque de Casp, Juantxo Skalari va parlar del seu viatge pel món alternatiu musical l’any 2012, sense un euro a la butxaca, segons explica a Memorias de Kalle y Tren. I a la nit va oferir un concert amb la Rude Band, amb Festa de la Cervesa inclosa i la col·laboració d’Interpeñas Caspe.

Este interessant programa d’activitats mostra molt bé la possibilitat d’investigar la història des del mateix territori, alhora que l’acompanya d’una clara voluntat divulgativa per a tots los públics i per totes les localitats de la comarca. Amb la col·laboració de tots los ajuntaments comarcals i el patrocini i coordinació de la comarca administrativa Bajo Aragón-Caspe / Baix Aragó-Casp, evidencien com se poden rendibilitzar los recursos de les administracions locals de diferent signe quan estan receptives a les iniciatives de particulars o col·lectius que, amb l’aval de la preparació acadèmica, s’impliquen als seu teixit social pròxim.

* Disponible a: http://mario.guillermocano.es/guia-didactica/

 


*Publicat a Temps de Franja n. 143, novembre 2019

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: