Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Jornada Cultural a Calaceit

// Carles Sancho Meix

L’Associació Cultural del Matarranya i l’Ajuntament de Calaceit van organitzar, dissabte 10 de març, una interessant convocatòria cultural en el teatre municipal de la Germandat de la capital del Matarranya, on hi van assistir un centenar de persones.

Després d’una salutació de l’alcalde de la vila Josep Maria Salsench, es va presentar el Conveni de Col·laboració entre ASCUMA i l’Institut d’Estudis Catalans que es va llegir i signar pels presidents de les dues entitats: Joandomènec Ros de l’IEC i Joaquim Montclús d’ASCUMA. La signatura del conveni servirà per intensificar la promoció, l’estudi i la difusió de la llengua catalana que compartim amb altres territoris i facilitarà la col·laboració en nous projectes i iniciatives culturals. Ros va sentir-se molt satisfet d’estar a Calaceit i poder reprendre la col·laboració amb el Matarranya que ja havia iniciat l’IEC durant aquelles primeres campanyes arqueològiques pioneres en el nostre territori a principi del segle passat, on precisament Calaceit i l’arqueòleg calaceità Joan Cabré van tindre un paper molt destacat. A continuació es va presentar ‘El jaciment ibèric de Sant Antoni de Calaceit i el poblament ibèric de les comarques del Matarranya i la Terra Alta’ del professor d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona Rafel Jornet Niella amb arrels calaceitanes, per part de la mare, i gandesanes, per part del pare. El magnífic i ben documentat volum és el resultat de la seua tesi doctoral. La taula de la presentació estava formada, a part de l’escriptor, per Núria Molist, conservadora del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Joan Sanmartí, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona, director de la tesi doctoral i membre de l’IEC que va lloar el bon treball d’investigació de Jornet i els alcaldes de Calaceit i Gandesa. Mentre s’anaven desenvolupant els actes programats, a la pantalla de l’escenari del teatre s’anaven passant imatges de l’arqueologia calaceitana que apareixen en el llibre de Jornet. La convocatòria també commemorava el centenari de les excavacions arqueològiques al Matarranya iniciades per l’IEC.

La jornada va acabar amb l’acomiadament per part de l’alcalde de Calaceit i, seguidament, es va passar a l’actuació musical del grup queretà Ya babé que presentà temes del seu últim treball ‘Cantant Desideri’ amb les cançons que li dediquen al poeta pena-rogí i altres composicions pròpies.

 

 

Diferents moments de la jornada. / Cèlia Badet

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

  • Jornada Cultural a Calaceit » Temps de Franja - La Franja

    |

    […] // Carles Sancho Meix L’Associació Cultural del Matarranya i l’Ajuntament de Calaceit van organitzar, dissabte 10 de març, una interessant convocatòria cultural en el teatre municipal de la Germandat de la capital del Matarranya, on hi van assistir un centenar de persones. Després d’una salutació de l’alcalde de la vila Josep Maria Salsench, es va presentar el Conveni de Col·laboració entre ASCUMA i l’Institut d’Estudis Catalans que es va llegir i signar pels presidents de les dues entitats: Joandomènec Ros de l’IEC i Joaquim Montclús d’ASCUMA. La signatura del conveni servirà per intensificar la promoció, l’estudi i la difusió de la llengua catalana que compartim amb altres territoris i facilitarà la col·laboració en nous projectes i iniciatives culturals. Ros va sentir-se molt satisfet d’estar a Calaceit i poder reprendre la col·laboració amb el Matarranya que ja havia iniciat l’IEC durant aquelles primeres campanyes arqueològiques pioneres en el nostre territori a principi del segle passat, on precisament Calaceit i l’arqueòleg calaceità Joan Cabré van tindre un paper molt destacat. A continuació es va presentar ‘El jaciment ibèric de Sant Antoni de Calaceit i el poblament ibèric de les comarques del Matarranya i la Terra Alta’ del professor d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona Rafel Jornet Niella amb arrels calaceitanes, per part de la mare, i gandesanes, per part del pare. El magnífic i ben documentat volum és el resultat de la seua tesi doctoral. La taula de la presentació estava formada, a part de l’escriptor, per Núria Molist, conservadora del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Joan Sanmartí, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona, director de la tesi doctoral i membre de l’IEC que va lloar el bon treball d’investigació de Jornet i els alcaldes de Calaceit i Gandesa. Mentre s’anaven desenvolupant els actes programats, a la pantalla de l’escenari del teatre s’anaven passant imatges de l’arqueologia calaceitana que apareixen en el llibre de Jornet. La convocatòria també commemorava el centenari de les excavacions arqueològiques al Matarranya iniciades per l’IEC. Continuar llegint…Jornada Cultural a Calaceit » Temps de Franja […]

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: