Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Intenses Jornades Culturals al Matarranya*

// Carles Sancho Meix

Gran part de les activitats culturals al Matarranya s’agrupen en una programació que es concentra entre finals de novembre i primers de desembre, arribant fins al pont de la Constitució, quan les viles s’omplen de visitants. Una interessant convocatòria que oferta tres tipus d’activitats: les Jornades Culturals, la Mostra de Teatre Aficiona’t i les Jornades de Patrimoni Cultural. Dins les XVI Jornades Culturals hi hagué una gran diversitat de propostes: ‘Viatge per les músiques encantades del món’ conduït per El Mantel de Noa a la Vall del Tormo, conta-contes de TranquileMond a Calaceit, l’entrega de premis del concurs ‘Qüento va, qüento vingue’ adreçat a les escoles i l’espectacle ‘La princesa o no’, del Projecte Caravana, programat per als més menuts a la Vall.
Dins la Mostra de Teatre, hi participaren el grup Chirinola de Valljunquera, que actuaren a Queretes, els veterans de La Quiquereta de Pena-roja a Massalió i Canela en Rama de Mont-roig a Lledó. Al costat dels actors matarranyencs hi van haver dos companyies de fora del territori, la valenciana Maria Andrés a Arenys de Lledó i la saragossana Kairós teatro a Calaceit. La Mostra de Teatre compleix la X convocatòria.
Les VI Jornades del Patrimoni volen posar en valor elements artístics o monumentals poc coneguts a la comarca. Enguany es van organitzar dos xerrades: ‘Construccions i paisatges de pedra seca’ a Queretes i ‘Lo Mas de Llaurador, un passat molt present’ a la Vall. La primera xerrada constatà la importància de les construccions de pedra seca tan abundants a la nostra comarca i proposaven i la tasca de catalogació que està portant a terme la comarca des de fa temps. La segona va posar en valor l’església del Mas del Llaurador, que s’està acabant de restaurar. A més, es va poder fer una visita guiada a les tombes alt medievals del Clot i als túmuls de Sant Cristòbol a Massalió. Finalment, a Lledó s’organitzà una exposició de fotografia sobre el patrimoni de la vila que, massa vegades, passa desapercebut. Enguany les activitats de la Comarca del Matarranya es van programar per a les viles del nord del territori: Massalió, Calaceit, la Vall del Tormo, Arenys de Lledó, Queretes i Lledó. Els últims dies, en el pont de la Constitució, alguns actes de les Jornades van coincidir amb altres esdeveniments a les viles del Matarranya com la XXXII Fira de l’oli i la I Fira de Nadal a Calaceit —que enguany ha canviat de dates perquè abans es feia per Sant Jordi—, ‘Inaugurem el Nadal’ a la Freixneda i el Chiquifestival a Vall-de-roures.

 

Ruta dels túmuls de Sant Cristòbol a Massalió. / Carles Sancho 

*Publicat a Temps de Franja n. 144, gener 2020

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: