Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Faenes d’abans

// Carles Sancho

El Departament de Patrimoni de la Comarca del Matarranya ha treballat durant els últims anys en un projecte per a la recuperació i difusió dels oficis tradicionals del territori, investigació que va rebre l’ajut del Grup d’Acció Local Baix Aragó-Matarranya. Fruit d’este treball són el llibre digital i l’exposició itinerant que comparteixen títol: “Faenes d’abans”.

Al primer es pot accedir a través de la web de la Comarca del Matarranya i està inclòs en l’Àrea de Patrimoni. Els responsables del treball són David Arrufat, Arturo Queral i Ana Casasús, ells entrevisten a la gent gran per a recuperar uns oficis i treballs que estan desapareixent perquè ja no es fan o perquè s’han mecanitzat, tots ells relacionats en l’economia i el medi rural. Escorçador, carboner, cisteller, madalaper, paredador, teuler, ferrer… “Els oficis tradicionals són una part molt important del patrimoni etnològic d’una comunitat, a partir del qual podem conèixer com vivien els nostres avis” –diuen en la presentació. A cada ofici o faena l’informant va relatant amb precisió com feia la seua activitat, amb una transcripció “en total respecte a la literalitat del parlat”. Al final de cada ofici, una vintena de seleccionats, es complementa l’explicació de l’informant amb un recull de fotografies. Les il·lustracions que apareixen en l’obra són de Daniel Sesé. Un ambiciós treball molt ben realitzat que mereixeria ser publicat en paper i que és molt interessant com a recurs pedagògic per als centres educatius de la comarca per l’escassetat de treballs etnològics editats en la nostra llengua.

El projecte també va fer possible l’elaboració d’una exposició amb el mateix títol que el llibre: “Faenes d’abans”. Una mostra de 35 fotografies antigues i joguets que va finalitzar-se el 2016 i que, posteriorment, va anar itinerant per les 18 viles que configuren la nostra comarca. La major part de les instantànies que van ser seleccionades per a l’exposició i algunes del llibre digital formen part de l’Arxiu de Fotografia Antiga de la comarca que té la seu a Valljunquera i que pot visitar-se.

Tags:

Trackback from your site.

Comments (2)

  • Avatar

    jep

    |

    la publicacio me sembla prou interessant…lo que passa es que pel tema grafic de la portada la cosa fa autor de comunismo…i me referisco al simbol identificatou de lo Sindicat de Comissions Obreres, que es ben igual…

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: