Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

El ‘Cicle de la Vida: Masos i cases’

// Vicent Pallarés Pascual

El Matarranya no és només un refugi per als amants de la natura, sinó també un cofre ple de tresors culturals que amaga històries i tradicions antigues. Al cor d’aquesta comarca ha sorgit un projecte anomenat Cicle de la Vida: Masos i cases del Matarranya, que mostra una part de la seva història local.

Caràtula del vídeo dedicat a l’estiu. Youtube

Aquest projecte, impulsat per investigadors locals, historiadors i entusiastes de la preservació del patrimoni, té com a objectiu documentar i preservar el coneixement ancestral associat als masos i cases tradicionals del Matarranya. A través d’una recopilació de testimonis orals, imatges i documents històrics, el Cicle de la Vida ofereix una mirada sobre la vida quotidiana en aquesta comarca.

La presentació oficial va tenir lloc a la seu de la Comarca del Matarranya el passat dissabte 2 de març i va comptar amb la presència del conseller de la comarca, el Sr. Iñaki Urquizu Llop, i del gerent del grup Baix Aragó Matarranya (Omezyma), Joaquín Lorenzo Alquézar, col·laboradors del projecte, juntament amb Vicent Pallarés Pascual i Sílvia Ysamat Alarcón, impulsors i directors del projecte. A més, es va poder comptar amb l’assistència d’alguns dels seus protagonistes, en particular, David Albesa Burgués (Mas de Moret, Mont-roig) que va narrar la seva experiència de vida a la seva masia.

Una de les iniciatives més emocionants d’aquest projecte és la recopilació de testimonis de masovers i masoveres locals, de masies situades als municipis de Vall-de-roures, Beseit, Pena-roja, Mont-roig i d’una casa a Queretes representatius de la comarca, que comparteixen les seues vivències i coneixements sobre la gestió de la terra, les pràctiques agrícoles tradicionals i les festivitats vinculades al cicle de les estacions. A través d’aquestes històries personals, es dibuixa un quadre que mostra la relació íntima entre l’ésser humà i la terra al Matarranya.

A més dels testimonis orals, el projecte també inclou la catalogació i digitalització de documents històrics relacionats amb els masos i les cases del Matarranya. Aquesta tasca permet preservar i difondre un llegat cultural ric i divers que ha estat transmès de generació en generació.

Una altra faceta important del “Cicle de la Vida” és la creació d’una sèrie de material audiovisual, que intenta capturar la bellesa del paisatge del Matarranya i narra les històries de les persones que han preservat aquest patrimoni viu. A través de documentals, entrevistes i fotografies, aquest material ofereix una finestra a la vida rural tradicional i les tradicions úniques d’aquesta comarca. Els documentals estan disponibles a la xarxa.

El Cicle de la Vida: Masos i cases del Matarranya vol ser un projecte de preservació del patrimoni; és un testimoniatge viu de la riquesa cultural i històrica d’una comunitat mil·lenària. Amb cada història compartida i cada document preservat, aquest projecte ajuda a mantenir viva la flama de la tradició al Matarranya i a connectar les generacions futures amb el seu passat.


Publicat a Temps de Franja n. 161, abril 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: