Dia Internacional de la Llengua Materna
// Carles Sancho Meix
Com cada any s’han organitzat al Matarranya diferents esdeveniments per commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna. El Govern d’Aragó va fer una extensa programació de les diferents entitats que hi participaven. Al Matarranya són les escoles i l’Institut on més activitats s’hi fan. Les propostes per als centres d’Infantil i Primària són moltes i diverses. La música va ser la protagonista el 21 de març al Saló Cultural de la Portellada en D’ací, d’astí, d’allà de La Chaminera (Àngel Vergara i M.ª José Menal) sobre la recuperació de la música tradicional en català i que organitza el CRA Alifara. També
actuarà al CRA Olea de Castellote, al Baix Aragó. La música és present al CRA a Queretes amb Vicente Cortés i el seu Contant, cantant i el llibre arrimant. A Ovelles del Matarranya, Marta Fernández fa un taller sobre els usos de la llana al CEIP Vicente Ramos de Vall-de-roures. Sobre la llengua, Paraules boniques recupera el nostre vocabulari al CRA Algars a Queretes i Beseit i El nostre parlar treballa sobre les expressions il·lustrades al CRA Matarranya a Calaceit. En teatre, tenim Nosaltres 2. Història còmica de la nostra història de Teatre Conino Gurillo al CRA Tastavins de Pena-roja o Matarranya a escena el 22 de març al Saló Cultural de la Portellada organitzat per el CRA Alifara. Els contes de Jesús Moncada recorreran totes les escoles del CRA Algars: Queretes, Beseit, Arenys i Lledó.
Els alumnes de Secundària, també han organitzat diverses activitats a l’IES Matarraña a Vall-de-roures. El 27 de gener tenien programada una representació teatral de Tirant lo Blanch al Col·legi La Salle de Reus, Paraules pròpies sobre la nostra llengua i el 16 de març Un YouTuber a l’aula, un taller dedicat a les noves tecnologies a càrrec de David Albesa.
També la capital del Baix Aragó, ha protagonitzat enguany moltes activitats en català per commemorar aquest Dia Internacional de la Llengua Materna. D’una banda, l’Ajuntament d’Alcanyís ha acollit l’exposició «Veus en el cerç. Escriptores en aragonès i en català» a càrrec de la Direcció General de Política Lingüística i la Universitat de Saragossa que va inaugurar-se el 7 de febrer i es va cloure amb una taula redona el 14 de març. Activitats que ja hem donat notícia a Temps de Franja. D’altra banda l’EOI, a través de Pepa Nogués del Departament de Català, el 20 de febrer es va presentar l’últim Premi Guillem Nicolau Terra Lletra Aigua amb la presència de l’autora, Marta Momblant, i Eva Latorre que dramatitzà alguns textos de l’obra. El 22 va presentar el grup de Facebook Paraules del Matarranya, el 24 la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística, a càrrec de Miquel Àngel Sureda, i el 4 de març Rémi Carbonneau va presentar «El cas del Soràb a Alemanya». Estos actes es van poder seguir on line. Els alumnes de l’EOI també van fer una visita guiada a l’exposició Veus en el cerç. Una altra activitat programada és Cantant Desideri, amb el cantautor Fernando Mallén.
Com veieu una diada molt intensa i celebrada que s’ha perllongat en el temps, amb moltes activitats programades per a tots els gustos.
Publicat a Temps de Franja n. 157, abril 2023
Tags: Matarranya