Cloenda de les Jornades Culturals
// Carles Sancho Meix
Al teatre de la Germandat de Calaceit va celebrar-se, el passat 5 de desembre, la Jornada de Cloenda de les Jornades Culturals del Matarranya 2022, organitzades per l’Associació Cultural del Matarranya. La convocatòria constava de dos actes. Una conferència sobre la «Flora i les plantes medicinals del Matarranya i Els Ports», a càrrec de Raül Font-Quer Plana, i la presentació del llibre Diarios de José Pardo Sastrón, 1848-1909. Crònica personal de un siglo, editat per l’Instituto de Estudios Turolenses.
La convocatòria la inicià José Manuel Anguera, tinent d’alcalde i Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Calaceit, qui va agrair que l’acte tinguera lloc a la seua vila, capital cultural de la comarca i seu d’ASCUMA. Seguidament Joaquim Montclús, president de l’entitat organitzadora, va fer una breu enumeració dels actes celebrats en les Jornades Culturals d’enguany: el Premi Franja, les presentacions de llibres, conferències, actuacions musicals…, alguns de presencials i altres on line. També incidí en la vinculació del nostre territori amb Tortosa i les Terres de l’Ebre d’una banda i amb Morella i amb les viles dels Ports per l’altra, amb qui el Matarranya comparteix llengua, cultura i economia. A continuació Raül Font-Quer Plana, tarragoní casat a Massalió, biòleg, farmacèutic, advocat i enginyer agrícola, parlà sobre la Flora i les plantes medicinals del Matarranya i els Ports. El conferenciant, net de l’eminent botànic Pius Font-Quer, anomenà aquells primers farmacèutics i botànics baixaragonesos: Francisco Loscos (1823-1886), boticari a Calaceit, Pena-roja i Chiprana, i José Pardo Sastrón (1822-1909), col·laborador i amic de l’anterior i farmacèutic a la Torrocella. Seguiran els passos dels precursors el valencià Carlos Pau (1857-1937), que comprà l’herbari de Loscos, i els catalans Pius Font-Quer (1888-1964) i José Cuatrecasas (1903-1996). Després va fer referència a la flora dels Ports, on es troba l’última fageda al sud d’Europa i algunes espècies en perill d’extinció a conseqüència del canvi climàtic i enumerà algunes plantes que poblen el Matarranya i les seues contrastades utilitats medicinals per a la població.
Malgrat que en el cartell del programa anunciava que Ignacio Escuín, director de l’IET, faria la presentació del llibre dedicat a Pardo Sastrón, a última hora no va poder assistir a la jornada i va ser Susana Traver, alcaldessa de Valljunquera i diputada provincial qui presentà Diarios de José Pardo Sastrón, 1848-1909. Crónica personal de un siglo, publicat per l’IET, entitat vinculada a la Diputació Provincial de Teruel. Teresa Thomson i Esperanza Miravete s’han encarregat de l’edició del treball. El botànic i farmacèutic de la Torrocella prenia nota en el seu diari de la seua activitat dia a dia: les visites a les viles que atenia, la climatologia tan important per les faenes agrícoles, les anècdotes i curiositats, els noms i cognoms dels seus clients i amics, les tradicions i costums, les notícies de la comarca i d’Espanya… Quaderns que es conserven a l’Arxiu Municipal d’Alcanyís on, a través de les notes del botànic, podem conèixer seixanta anys d’història del nostre territori. Segons Traver, l’IET té la intenció de digitalitzar el llibre l’any vinent per poder-lo consultar i descarregar on line.
Finalitzà la jornada Joaquim Montclús agraint la bona acollida de l’acte i es passà a oferir un aperitiu als assistents.
Publicat a Temps de Franja n. 156, gener 2023
Tags: Matarranya