Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Biodiversitat agrícola, música, art i natura a Torredarques (Matarranya)

// Red de Semillas de Aragón*

Mig miler de persones van poder gaudir de les diferents activitats ofertes a la X Fira Aragonesa de la Biodiversitat Agrícola (FABA), organitzada per la Red de Semillas de Aragón. La participació massiva va desbordar tastos, menjars populars, sopars i degustacions, que van ser un èxit gràcies a la implicació dels veïns de Torredarques en l’esdeveniment.
Al llarg del cap de setmana, es va poder contemplar l’obra de l’escultor José Azul i una mostra de varietats hortícoles tradicionals. A més, es van elaborar pa i pastes, es va realitzar una ruta senderista a l’antic Molí i diversos tasts de vi, cervesa i oli d’oliva. Diumenge al matí, un mercat de productes ecològics i artesanals, i l’exposició del ral·li fotogràfic de la Fira, van omplir de color la plaça de l’Església.
La trobada va estar amenitzada per grups locals de música com Los Draps (Pena-roja), Mallen de la Barraca (Queretes), Salvia y Lavanda (Vall-de-roures), Ama (Leciñena), Shue (Vall-de-roures) i Gen (Saragossa), que van acomiadar el mes d’agost amb les seves veus i instruments.
Torredarques conserva un forn de pa del segle XVIII, on encara es continuen fent exposicions, i que va servir de marc per donar a conèixer diferents projectes de la zona, com el de recuperació de varietats tradicionals de blat, amb mòlta i elaboració dins de la província, que està duent a terme Cereales Teruel, el Centre d’Investigació de Tecnologia Agroalimentària (CITA) i l’Associació de forners de Terol; el de catalogació de les oliveres centenàries i les edificacions de pedra seca lligades a elles, del Grup Leader d’Acció Local Baix Aragó Matarranya; el projecte a Pena-roja sobre plantes i cosmètica, que posseeix un centre de divulgació anomenat Flora, de la mà de Matarrania Cosmètics; i Ecomonegros com a pioners en la recuperació de la varietat tradicional Aragó 03 i elaboració de pa.
A més, la Red de Semillas de Aragón va exposar els assajos agronòmics que enguany porta a terme sobre varietats tradicionals de tomàquets de penjar, bròquils i judía rastrojera d’Almudévar (mongetera de mata baixa).
Per als organitzadors, aquesta convocatòria ha estat una gran oportunitat per posar en valor el treball de coordinació entre diferents organitzacions, així com per compartir coneixements i experiències, referents i reproduïbles en altres territoris.

 

 


 


 


 


 


 


 




Diversos moments de la fira. / Red de Semillas de Aragón




Foto guanyadora del ral·li fotogràfic. / Martin Bazan de Felipe

 


*Notícia cedida per la Red de Semillas de Aragón

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: