Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Assemblea de Gent del Matarranya

// Carles Terès

El passat 7 de febrer, es va celebrar al saló d’actes de la Comarca del Matarranya l’assemblea general de l’associació Gent del Matarranya. Lo secretari va començar pel tema principal que havia convocat als assistents, los parcs eòlics projectats en diversos indrets de la comarca.

Va explicar les accions que s’han fet fins ara i les que hi ha previstes: al·legacions al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, signatures d’artistes i també a través de la plataforma change.org. Fins al moment ja hi ha més de 2.600 signatures. També van organitzant xerrades informatives per diverses viles per a conscienciar a la gent.

Aquesta campanya es fa en coordinació amb d’altres associacions de la comarca i de la província, especialment amb l’associació Empresaris del Matarranya i també amb la d’empresaris Turístics del Maestrat.

S’ha constatat la manca d’informació que de moment hi ha al Consell Comarcal i als ajuntaments. Per això cal que Gent del Matarranya esdevingui un actor important a l’hora de dialogar i, si cal, pressionar, a les institucions. Es farà una petició a les Corts d’Aragó per a què es posicionin juntament amb la Plataforma en Defensa del Paisatge de Terol. Gent del Matarranya també està a disposició dels particulars per a canalitzar llurs al·legacions.

Un altre projecte en el que es vol treballar des de l’Associació és en crear una entitat anomenada Matarranya Sostenible, que incentivi l’economia circular, fet que ajudarà a consolidar un sector econòmic potent, respectarà el paisatge i farà que la societat de la zona estiga conscienciada.

Per a assolir tot això, cal que Gent del Matarranya aglutine persones de totes les viles, per enfortir el sentiment de pertinença i que les lluites locals es puguen defensar des del conjunt de la comarca. Per això es va crear una nova junta, que va passar de 5 a 15 persones, a més d’un grup de gent disposada a col·laborar quan calgue.

 

Un moment de l'assemblea. / C. T.

 

A continuació reproduïm l’acta de l’Assemblea.

 

Assemblea general extraordinària.

A les 19:40 hores comença l’assemblea, que és oberta a tothom.

El secretari presenta als assistents els objectius de l’associació:

  • Crear grup de debat a la comarca a través de la societat civil.
  • Crear vincle de pertinença al Matarranya, trencar amb els localismes.
  • Aconseguir representativitat, per a la defensa dels interessos de la gent del Matarranya

Tot això basat en 2 conceptes:

  • Millorar la vida de la gent de la comarca
  • Fomentar lo Matarranya com a territori, i que ens faci sentir-nos orgullosos.

Situació actual de l’Associació davant les centrals eòliques:

L’associació es va agrupar amb l’Associació d’Empresaris del Matarranya, i ambdues s’han posicionat individualment en el procediment administratiu com a interlocutors davant del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Es van presentar al·legacions a el projecte de les 4 centrals eòliques el 2020.01.20:

  • Al·legacions tècniques, elaborades per Ferran Vallespinós.
  • Al·legació social, presentant les 2286 signatures recollides a la campanya Change.org
  • Al·legació simbòlica, presentant un manifest signat per 50 personalitats vinculades a Matarranya.

S’informa que també s’ha sol·licitat per escrit a la Comarca la creació d’una taula de diàleg entre tots els sectors, amb l’objecte d’involucrar administracions, sectors econòmics i socials.

S’informa que s’ha presentat una sol·licitud per a la compareixença d’un membre de Gent del Matarranya davant la Comissió de Compareixences i Peticions Ciutadanes de les Corts d’Aragó, per buscar el posicionament dels partits i reclamar la paralització de tots els projectes energètics fins que hi hagi una planificació i una ordenació del territori, tenint en compte la participació ciutadana. En aquesta petició també són presents l’Associació d’Empresaris del Matarranya i l’Associació d’Empresaris Turístics del Maestrat, amb qui s’ha fundat la Plataforma pels Paisatges de Terol, a la qual es van adherint altres associacions i entitats.

Es planteja la creació d’un nou projecte, que està en una fase molt primigènia, denominat MATARRANYA SOSTENIBLE. Es tracta d’un projecte que ha de servir com a alternativa als models econòmics intensius i les massificacions energètiques que puguin amenaçar als nostres paisatges. Les idees que el fonamenten passen per desenvolupar una economia circular i englobar tots els sectors de producció. Pensem que innovant i potenciant la sostenibilitat, el Matarranya pot ser un model d’exemple per societats rurals de el futur, aquesta ha de ser la nostra ambició.

Per potenciar el desenvolupament d’aquesta iniciativa i aconseguir la retirada dels 4 projectes eòlics, l’Associació necessita un equip molt més ampli i compromès amb el territori. Ateses les mostres de suport rebudes, es decideix ampliar el nombre de vocalies de la junta, que passa de les 5 actuals a les 15, per donar cabuda a el màxim nombre de sensibilitats i presència del màxim nombre de pobles.

A més, és necessària la implicació de gent amb l’associació, ja sigui de manera directa en primera línia formant part de la Junta, o bé formant part d’una borsa de col·laboradors. Al final fi de l’assemblea es compta, a més dels 15 membres de la junta, amb un equip base de col·laboradors de 20 persones més.

La nova junta estarà formada per 1 president, 1 tresorera, 1 secretària que surten elegits voluntàriament dins dels 15 vocals, amb càrrecs renovables cada 2 anys.

El seu funcionament serà assembleari, i el mètode d’arribar a acords serà el consens.

Per a un millor funcionament, l’associació estarà dividida en diverses àrees, entre les quals hi haurà:

  • Relacions amb la comunitat
  • Gestió de l’Associació
  • xarxes socials
  • Difusió i Màrqueting
  • Matarranya sostenible
  • Promoció cultural del territori

Finalment, s’estableixen els càrrecs de la nova junta.

 

 

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: