Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

50 aniversari del tancament del ferrocarril de la Val de Zafán a Tortosa

// Carles Sancho Meix

El passat 17 de setembre es van complir els cinquanta anys del tancament definitiu de la línia de ferrocarril de la Val de Zafán a Tortosa. Per commemorar este fet històric i traumàtic per a les nostres viles, el diumenge 1 d’octubre, l’Alberg Comarcal de Queretes programà uns actes que van comptar amb molta afluència de públic. Va començar la convocatòria amb una passejada guiada per la via verda, amb els comentaris de Víctor Vidal, observant i descrivint la vegetació i el paisatge que l’envolta. La caminada anà des de l’estació de Queretes a la de Vall-de-roures. Una performance ‘Nostàlgia d’una vi(d)a’ per reviure l’ambient i el transit de viatgers que hi havia en l’antiga estació de la vila matarranyenca. Un dinar d’olla ferroviària, un taller per a la canalla, una conferència ‘El tren y las personas’ a càrrec d’Eduard Martínez i la presentació del llibre ‘El ferrocarril de la Val de Zafán. Historias, vivencias y recuerdos de la estación de Cretas (1882-1973)’ volum coordinat per Juan Luis Camps amb la col·laboració d’Eduard Martínez, Jesús Martínez, Camil Piera i Renato Simoni. Volum que s’ha editat gràcies a l’ajut de Comarca del Matarranya, l’Ajuntament de Queretes, la Fundació Arcoiris i Océano Alber. Acabà la jornada amb una actuació musical a càrrec del grup Arpacontes que va dedicar una cançó del seu repertori a recordar l’antic ferrocarril. L’alberg, a més, va acollir l’exposició fotogràfica ‘El sarmentero: antigua línia de tren de la Val de la Val de Zafán’ que es podrà visitar fins el 15 de gener.

Coberta del llibre

La jornada va comptar amb la presència de Fernando Camps, alcalde de Queretes i president de la Comarca del Matarranya que ara treballa en aconseguir que l’alberg es puga convertir en un centre BTT, per donar assistència als milers de bicicletes que cada any transiten per la via verda. Els actes programats van servir també per fer una àmplia presentació del remodelat Alberg Comarcal de Queretes, ara amb nous gestors, que volen potenciar este centre de referència de la via verda que ha substituït l’antiga línia del tren, posant en valor tota la infraestructura viària que es va construir per donar pas al ferrocarril que enllaçava el Baix Aragó amb el Baix Ebre i que va tindre una curta vida de poc més de tres dècades. Entre les edificacions ferroviàries que actualment ja s’han rehabilitat tenim la de la Torre del Compte -la Parada del Comte- com a hotel i restaurant i la de Queretes convertida en l’alberg. Ara la comarca del Matarranya vol posar en valor alguna estació més com és el cas de la de Valljunquera, una original construcció d’estil neomudèjar que està ben comunicada, a escassos metres de la carretera nacional 420.

Enguany la Comarca del Matarranya també va dedicar la cita literària de lectura ininterrompuda de Sant Jordi ‘Quedaran les paraules’, convocatòria que va tindre lloc a la Vall del Tormo per commemorar este mateix aniversari dels cinquanta anys del tancament del ferrocarril, amb la lectura de del llibre ‘Tren de la Val de Zafán’(2011) recull de narracions de diversos autors escrites en català, aragonès i castellà al voltant del nostre enyorat tren. També la comarca va muntar una exposició sobre esta via de tren fa uns anys que va itinerar per totes les nostres viles. I uns dies després del passat Sant Jordi Juan Carlos Juárez, un barceloní enamorat de les nostres terres, presentava a la Vall del Tormo ‘Historia del ferrocarril de la Val de Zafán’ i que després ha anat fent presentacions pel territori. Amb el llibre presentat a l’Alberg de Queretes ja es compta amb tres volums que es posen a disposició dels visitants i esportistes de la via verda i que els hi dona la possibilitat de conèixer la història, els fets, les persones i les anècdotes que han succeït al llarg del temps en el trajecte que tenen previst de recórrer.

L’estació de Queretes als anys de més activitat / Arxiu Històric de Queretes

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: