25 anys de «Viles i gents» a ‘La Comarca’*
// Carles Sancho Meix
“Quan mor una cultura també mor el poble de la que n’és expressió viva. Per això mateix, perquè no ens agrade gens que es pugue perdre del tot la cultura ancestral de les nostres viles, quatre amics, una mica coneguts a les pàgines de La Comarca ens hem posat d’acord per escriure la secció ‘Viles i gents’. Lluís Rajadell, de Vall-de-roures; Carles Sancho, de la Vall del Tormo; José Antonio Carrégalo, de Mont-roig i jo mateix, de la Codonyera. Serem els responsables d’aquesta nova experiència de bilingüisme real a la premsa del Baix Aragó […] Per consideració als molts lectors de la segona llengua aragonesa que viuen al Mesquí, al Bergantes, al Matarranya i a les ciutats de Casp i Alcanyís, no traduirem mai els treballs de la nostra secció. També cal dir que l’escriptura sempre apareixerà normalitzada, i que ferem tant com puguem per reviscolar les formes locals i dialectals que perviuen, com si fos un miracle, als parlars de les nostres viles i a la memòria col·lectiva de la gent.” Així començava la primera columna de ‘Viles i gents’ “A qui ho vulgue entendre” de Tomàs Bosque publicada a La Comarca el 7 d’abril del 1995, just ara fa vint-i-cinc anys. Les seues paraules eren una declaració de principis del nou grup de columnistes que provenia de l’activa Associació Cultural del Matarranya, fundada el 1989.
La iniciativa va sorgir de l’amic Ramon Mur, originari de Bellmunt de Mesquí, en aquell moment director de La Comarca. Era la primera vegada que s’introduïa setmanalment un text en català en un mitjà de premsa escrita a l’Aragó. Entre els col·laboradors hi era en Lluís Rajadell, ex-director de La Comarca del 1989 al 1990. Als pocs mesos es va afegir Carles Terès, oriünd de Queretes i resident a Torredarques. També hi van col·laborar: Miquel Blanc de Calaceit, Juli Micolau de la Freixneda i Josep Puche de Beseit. Natxo Sorolla de Pena-roja i Estela Rius de Nonasp són les dos últimes incorporacions. Els temes que hi tractem són molt diversos: llengua, medi ambient, etnologia, història, economia, patrimoni, literatura, toponímia, actualitat, societat, tradicions…
Les columnes les podeu llegir, a més de a les pàgines de La Comarca cada divendres de l’any, a la web vilesigents.wordpress.com, des del gener del 2013 fins les últimes publicades, quasi quatre-centes col·laboracions. El 2007 el Govern d’Aragó ens va publicar Deu anys de «Viles i gents» a la col·lecció ‘Literaturas de Aragón. Serie en llengua catalana, 16’, una selecció dels primers deu anys de participació a La Comarca.
La iniciativa de ‘Viles i gents’ ha estat tan ben acollida pels lectors que volguérem repetir l’experiència en el Diario de Teruel, que des de 2006 va incorporar la columna en català ‘Lo Cresol’, publicada cada dissabte, on actualment hi col·laboren José Miguel Gràcia, Artur Quintana, M. Dolores Gimeno, Antoni Bengochea i Mar Puchol.
Volem donar les gràcies a tots els nostres lectors per acompanyar-nos i animar-nos amb el vostre suport durant estos vint-i-cinc anys i aconseguir fer possible la visibilitat de la nostra llengua a La Comarca i que haguem arribat a veure publicades en les seues pàgines unes mil dos-centes cinquanta columnes de ‘Viles i gents’ durant un quart de segle.
Reunió de ‘vilers’ a Torredarques, amb l’Artur Quintana, però sense en Lluís Rajadell, l’agost de 1996. / Cèlia Antolín
*Publicat a Temps de Franja n. 145, abril 2020
Tags: Matarranya
Trackback from your site.