Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Una història d’homenatge a la Natura

// Josefina Motis

La revista comarcal Somos Litera ha publicat recentment una interessant notícia en el seu apartat ‘Historias de nuestra historia’, en un article titulat «La Fiesta del Árbol de Esplús en 1915». S’hi explica en aquell article que el gener de 1915 es va declarar per Reial Decret l’obligatorietat de celebrar la Festa de l’Arbre a tots els municipis del país. No obstant això, cal dir que en molts llocs d’Espanya i de l’estranger ja es celebrava de manera habitual des de feia dècades. Amb aquesta celebració s’intentava que tant infants com adults valoressin la natura. Normalment hi participaven escolars i famílies, amb activitats de plantació d’arbres en terrenys apropiats.

A la Llitera es va anar fent de manera irregular, tot i que, per a pressionar, el Governador Civil provincial va amenaçar de no aprovar cap pressupost municipal si no hi anava inclosa una partida amb aquesta finalitat. Diuen que a Binèfar la primera Festa de l’Arbre es va celebrar el 2012, i es va repetir el 1913, però la iniciativa no va tenir continuïtat. Peralta de la Sal ho va fer per primera vegada el 1917. A Sant Esteve de Llitera va ser el 1932, per iniciativa de l’alcalde Jaume Pla, amb la finalitat que la comunitat escolar contribuís a repoblar el seu terme municipal.

Es veu que, quan el 1915 se’n va declarar l’obligatorietat, a Esplús van celebrar la Festa amb tota solemnitat. La data triada va ser el 21 de febrer del mateix any. El lloc escollit va ser el camí que portava des del poble al dipòsit d’aigües potables. A dos quarts de tres de la tarda, es va fer un repic de campanes anunciant la comitiva dels nens i nenes de les escoles nacionals, acompanyats pels mestres, que anaven seguits per les autoritats i tot el poble.

Arribats al lloc escollit, ja estaven preparats els pous assignats a cada infant que, ajudats pel seus pares, van plantar els 52 arbres que havia proporcionat el director del Canal d’Aragó i Catalunya. Un cop plantats, van ser beneïts pel vicari de la parròquia i els infants van cantar l’himne de la festa del arbre.

En tornar al poble, els assistents es van situar a l’escalinata que va a l’església, on van escoltar els discursos del propietari dels terrenys, de l’alcalde i del mestre, que va defensar l’arbre agraint als que van fer possible la celebració i animant a que es repetís el proper any. Diuen que el veterinari de Binaced va ser el que va portar la càmera de fotos per immortalitzar el moment. Després, tots el infants van ser convidats a berenar, un moment animat amb un globus flotant. Segons l’article aquesta festa va tenir continuïtat a Esplús durant mols anys, encara que pot ser no va ser amb tanta solemnitat con aquella primera vegada.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: