Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Una empresa d’Albelda amb orígens al Matarranya

//Josefina Motis

‘Carn Nature – Pallarés Nadal’ és una empresa que es va fundar a Albelda ara fa quasi cinquanta anys per José Manuel Pallarés i Margarita Nadal, propietaris d’un ramat de pocs caps de bestiar i d’un d’aquells trossos de terra amb bancalets que permetien l’autosuficiència econòmica en aquella època.

Eren uns temps, al final dels anys 40 i principis dels 50, en què a les terres de la Llitera arribaven diverses famílies emigrades del Matarranya, algunes amb una economia sanejada i altres pendents de superar el deute que havien adquirit per a poder desplaçar-se. Totes elles destacaren per ser molt treballadores, cosa en la que s’assemblaven tant als lliterans com a totes les persones que han de viure de la terra. En el que eren diferents era en el seu caràcter negociant i en la seua disposició a assumir riscos. Elles van ser les primeres que es van llançar a plantar fruiters intensius, i no dubtaven a fer negoci amb petites quantitats de cabres, vaques o tossinos, un pel mondongo, un parell per a vendre, a més d’una trulla de criança, a tot tirar. Les gents arribades del Matarranya ràpidament es van bolcar a fer negocis d’aquesta mena, mentre que els lliterans eren més de mantenir el que tenien i arriscar poc.

Una d’aquestes famílies es va instal·lar a Albelda i va ser la llavor de la iniciativa que ací volem explicar. Uns pares molt emprenedors, una germana gran que va treballar força amb les feines del camp, ajudant a casa, als corrals i anant a vendre llet per tot el poble, mentre l’altra germana i el seu germà petit anaven a escola. En poc temps havien saldat el deute i gaudien d’una situació millor que altra gent del lloc. Més endavant, quan José Manuel Pallarés va prendre les regnes de l’explotació, ja casat amb la Margarita Nadal, es van dedicar a l’engreix de vedells més a l’engròs. En poc temps van arribar a quaranta caps, i durant anys van continuar ampliant el ramat sense deixar de modernitzar les instal·lacions, fins a fer-se el propi pinso i establir un circuït de comercialització de carn de qualitat. Així és com va sorgir l’empresa ‘Carn Nature – Pallarés Nadal’.

Actualment és una empresa familiar innovadora però amb una llarga experiència, que ha aconseguit una fórmula empresarial de producció integral, sent de les primeres en aconseguir una Certificació de Qualitat en la producció de carn. La producció integral implica que els nombrosos factors que atorguen qualitat a la carn formen part del mateix cicle productiu, de la mateixa empresa, tant abans del sacrifici com després. Abans hi trobem les instal·lacions, la raça de la ramaderia, el tracte adequat durant la gestió i criança, l’alimentació que es fa de la pròpia collita, el transport en viu i la forma de sacrifici. Després del sacrifici es requereix un temps d’oreig abans de tallar, i tenir cura de les peces per al majorista, el minorista i el punt de venda, tot donant màxima prioritat a la cadena de fred que l’empresa garanteix amb una àmplia xarxa de distribució amb vehicles propis.

En definitiva, es tracta d’un exemple d’empresa familiar que ha sabut aportar un valor afegit als seus productes, en un entorn rural com Albelda i la Llitera, en línia amb les exigències contemporànies de la societat, que cada vegada valora més la qualitat alimentària. Un projecte familiar que té els orígens al Matarranya i que és un exemple reeixit de la mobilitat migratòria que va travessar la Franja ara fa mig segle. Trobareu més detalls sobre aquest projecte als web http://www.carnnature.com/ i http://carneentucasa.com/

Fotos de la planta de Carn Nature (Foto: Arxiu Carn Nature)

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: