Gran Recapte 2018
XI Campus de música tradicional EBREFOLK

Torna La Rambla d’Albelda*

// Josefina Motis

Un any mes, per a les festes d’estiu va aparèixer La Rambla, la revista d’Albelda que mos informa amb intens contingut de l’essència del poble. Amb les salutacions de l’Esther Sabaté a l’editorial i de l’alcaldessa Maria Ángeles Roca, que presentaven l’ample programa de les festes d’agost, que enguany van durar 6 dies. La revista té l’interès que explica moltes de les activitats i iniciatives que s’han anat fent durant l’any, entre les que destacarem les següents:

Es va presentar el llibre ‘Paraules trafegades d’Albelda’, que recull paraules i expressions típiques del lloc, escrit per Ramon Chesa i Teresa Molet, amb la col·laboració d’altres persones i el suport de l’Ajuntament. Tot un encert.

En l’apartat ‘Albeldenses por el mundo’, Carlos Motis Alós explica la seua ubicació a Londres, on va anar a estudiar anglès i va començar a treballar a un Call Center, on va conèixer la seua actual parella, i com va fer per a després aconseguir una feina en el departament de comptabilitat d’una important empresa de restaurants londinencs. Em va impressionar aquest article especialment perquè, a la foto que l’acompanyava, la rialla d’aquest noi és clavada a la del seu pare i cosí meu, Rafel, en pau descanse, i és com si l’estigués veient a ell.

Una altra notícia a destacar és l’apertura de la botiga ‘Studio Jarau’, dedicada a la venda de regals, papereria i fotografia, a càrrec de la panamenya d’origen i albeldana d’adopció Gladis Mercedes Jaramillo Ramos. En la revista explica com s’ha trobat ben acollida i com ofereix productes que fins ara la gent havia d’anar a comprar a altres llocs. Hi ha una secció titulada ‘Gràcies, gràcies’, on Alba Garreta dona les ídem a totes les persones que han col·laborat amb les activitats de recaptació de fons per a la Beca Linch, destinada a la investigació d’aquest síndrome. Ja s’han fet dues edicions de la Beca Linch, el 2018 i el 2019, i hi han col·laborat diferents empreses del poble i de la comarca amb donatius i ajuts diversos. Un projecte cada vegada més conegut, que contribueix a recollir fons per a la investigació mèdica, que genera una gran complicitat entre tota la gent que hi participa i que mereix tenir continuïtat.

Pel que fa a les pàgines referents a la ‘Casa de la Vila’, es fa referència als resultats de les recents eleccions locals, a les comissions i àrees d’actuació en què s’ha organitzat l’ajuntament internament. Es comenten les obres de la plaça del ajuntament, del camp de futbol i la reparació dels camins. Es veu que hi havia pendent algun document legal als patis del Torrent de Baix que han quedat resolts.

En una altra secció s’informa que s’han celebrat els 25 anys del CRA (Centro Rural Agrupado), 25 anys d’educació i convivència, i que per aquest motiu es va fer una trobada molt emotiva amb els mestres que havien passat pel poble durant aquests anys.

També hi ha una secció que acull les col·laboracions de diferents lectors. Així, per exemple, F. Javier Torres Pallarol explica que ‘mai plou a gust de tothom’, mentre exposa i analitza les quantitats de pluja enregistrades des de 1969 fins el 2019 a partir de les dades d’un pluviòmetre situat a la Torre Anaya. Un període en el que hi ha hagut anys de tota mena. Óscar Mazarico explica les activitats d’estiu com el ‘Summer Camp’ i la natació per a nens petits. Agustín Benito escriu una fantasia familiar amb xispa a les aventures de Tinin que entén Tirol en comptes de Terol. José Luis Sancho recorda la manera de viure, jugar, anar a escola i divertir-se quan no hi havia cap de les noves tecnologies. Carlos E. Corbera Tobeña, fa uns apunts d’història local i explica que l’albeldà José Samitier Vitria va ser l’inventor del primer telèfon automàtic de butxaca, tot lligant el nom del nostre poble a la història de la telefonia mòbil a Espanya.

Finalment, destacar una secció sobre notícies de premsa que al llarg de l’any han fet esment del poble d’Albelda. Aquí s’hi troba, per exemple, la notícia d’un premi a la millor ramaderia de l’any atorgat a l’albeldà Carlos Samitier, o les gestes de l’atleta Pol Oriach, que va guanyar l’or al campionat d’Europa sub-18.

 



Coberta de la revista

 

 


*Publicat a Temps de Franja n. 143, novembre 2019

Tags:

Trackback des del seu lloc.

Deixa un comentari

Vostè ha de ser connectat per publicar un comentari.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: