Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Suport a les activitats del col·lectiu HU-Entiende

// Josefina Motis

Amb motiu del Dia mundial contra l’Hepatitis, el passat mes de juliol el col·lectiu lliterà HU-ENTIENDE LGTB+ es va sumar a l’Aliança per a l’Eliminació de les hepatitis víriques a Espanya. S’estima que a Espanya hi ha unes setanta mil persones que poden estar afectades per hepatitis C i no ho saben. Les dades encara són més preocupants respecte les hepatitis A i B. La comunitat LGTBI reclama una diagnosi precoç i una atenció integral que s’adapti a les necessitats d’aquest col·lectiu.

En aquest sentit, HU-ENTIENDE Alto Aragón, molt activa a la Llitera, duu a terme un programa des del 2017 amb un pla estratègic que inclou mesures com la informació a les persones de risc i prevenció de vulnerabilitats, formació en la diversitat sexual per a personal sanitari, la promoció de la vacunació oportuna, i suport a les entitats que fan activitats de sensibilització de la problemàtica.

 



/ Tom Wieden (CC)

 

HU-ENTIENDE és una associació que vetlla per la visibilització i la integració de les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i heterosexuals de l’Alt Aragó, un territori rural on l’acceptació i visibilització de les diferents condicions sexuals és més difícil que en entorns més urbans. L’entitat la va organitzar un noi de Binèfar, Sabi López, que després de viure un temps a Madrid, va decidir organitzar-se amb altres persones per a normalitzar i fer visibles les diferents condicions sexuals a la comarca de la Llitera. En poc temps, s’hi va afegir un creixent grup d’activistes d’altres pobles com Tamarit, Fraga, Montsó, Binaced, Alcampell, Barbastre, etc., de tal manera que en un parell d’anys s’ha estès per tota la província.

La finalitat de l’associació és donar suport a les persones homosexuals i lluitar contra la homofòbia, prevenir el bullying a les escoles, facilitar suport psicològic a les persones que ho necessitin i fomentar el respecte a la diversitat sexual. A més, també fan campanyes per a prevenir les malalties de transmissió sexual. En aquests dos anys aquesta associació ha ajudat molts joves a comunicar la seua condició sexual a la família, sempre respectant que puguin triar el moment oportú. Hi ha persones de edat que prefereixen seguir amb el seu secret. També estan treballant per que es puguin fer proves de VIH a farmàcies. Als afectats els hi costa fer front a la part sanitària com demanar anàlisis a farmàcies o les visites al metge. El projecte de campanya contra el Virus de Immunodeficiència Adquirida, que comptaria amb un equip d’educadors, psicòlegs, dues advocades, tècnics en aquestes malalties de transmissió sexual i personal d’infermeria, esta dissenyat i preparat per ser tramitat a les Corts d’Aragó.

Tot un exemple a seguir i que esperem rebin el suport necessari per part de les institucions públiques, que tenen el deure de mitigar les discriminacions de tot tipus entre la població, i molt especialment pel que fa a la condició sexual de les persones.

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: