Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Rutes de natura per la Llitera*

// Josefina Motis

Fa poc es va publicar a La Vanguàrdia un article sobre unes rutes organitzades a la comarca de la Llitera per a gaudir del contacte amb la natura i descobrir les aus que hi ha en aquest territori. Per aquest motiu, s’han senyalitzat quatre rutes que proporcionen nombroses possibilitats de turisme familiar i excursions escolars per a gaudir de la natura i conèixer les possibilitats d’un entorn cultural, històric i paisatgístic singular, segons comenta el conseller comarcal de Turisme Francisco Ribas.
Les rutes són quatre. La primera va del congost de Valldellou fins a Camporrells. És un recorregut de 1.600 metres que es poden fer en 45 minuts, sempre per camins de terra, i amb poc desnivell, 100 metres de pujada i 10 de baixada. A més de bosc mediterrani de pins i d’alzines, es pot contemplar el pantà de Santa Anna i el seu entorn.
La segona és un passeig per l’impressionant barranc de Gavasa. Es tracta d’un camí de 1.700 metres de llarg, amb un desnivell moderat, que es pot fer en uns 35 minuts des de Peralta. Hi ha bosc de pins i alzines i alguns cursos d’aigua que resulten xocants enmig d’un paisatge tan àrid. En aquesta ruta es pot gaudir del frondós barranc de Gavasa, amb cascades d’aigües cristal·lines, un pont de l’edat mitjana i els estrats verticals del congost on està ubicat el poble, una joia geològica de la comarca.

 

El barranc de gavasa. / Josep Espluga

 

Salt d’aigua al barranc de Gabasa. / J. E.

La tercera ruta uneix Albelda i Tamarit per la partida de la Penella. Té un recorregut de 4.400 metres i es fa amb més d’una hora de camí. El recorregut s’endinsa també per pistes agrícoles poc transitades del terme d’Alcampell. El paisatge és estepari i amb camps de cultiu, amb curioses formacions arenisques en el primer tram, la segona part passa per la zona LIC dels gessos de Barbastre-Balagué, mentre que al darrer tram hi trobem el Canyat o mina de la Torre de la Serra i el singular parc de la Roca de la Botella, ja a tocar de Tamarit.
La quarta ruta és al municipi d’Esplús, a la baixa Llitera, i té una llargada d’uns 1.500 metres sense gairebé desnivell, que es pot fer en uns 35 minuts caminant. Al turó de Sant Roc hi ha uns excel·lents miradors des d’on guaitar el poble d’Esplús, es pot visitar l’ermita i el seu entorn. La vista sobre els extensos camps de regadiu de la Llitera en un primer pla, però també sobre la carena pirinenca a l’horitzó nord.

 

Ruta Albelda-Alcampell. / J. E.

L’objectiu d’estes rutes és facilitar l’accés a la gran varietat de mixons que es poden veure per les nostres terres, que varien de zona a zona en funció de la vegetació, la humitat o el tipus de terreny. El projecte ha partit d’un estudi previ sobre avifauna realitzat per l’empresa PRAMES i ha comptat amb el finançament del programa LEADER des del CEDER Zona Oriental. Es diu que hi haurà una aplicació de mòbil que funcionarà com a guia per a les persones que vulguen fer els recorreguts proposats. Una bona iniciativa per a conèixer millor el nostre territori.

 


*Publicat a Temps de Franja n. 144, gener 2020

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: